U trendu

Stalno ste umorni? Možda samo često jedete ovu popularnu namirnicu

Danas svi možemo da okrivimo stres kao siguran uzrok nesanice, ali tu su naravno brojna stanja koja mogu voditi do problema sa snom. Ali i ono što jedemo često može izazvati tegobe koje će otežati miran san.

Rezultati studije sprovedene prošle godine, objavljeni u magazinu Nutrients, pokazuju kako jedan od glavnih krivaca za jak osećaj umora može biti upravo hrana, tačnije procesuirano meso! Za potrebe studije su autori okupili 20 mladih odraslih osoba kojima su pregledali mikrobiotu u crevima kako bi se videlo koliko utiče na mentalno zdravlje i umor kao i nivo energije i umor, piše Ordinacija.hr.

Otkrili su da je procesuirano meso jedina namirnica koja je povezana s promenama u nivou energije – dolazi do slabog ili jakog mentalnog umora.

„Saznali smo da će osobe koje konzumiraju više procesuiranog mesa reći kako osećaju normalne nivoe mentalnog umora. Vrlo je izazovno pronaći direktan uzrok između ovako pripremljenog mesa i umora, vezu smo pronašli, ali ne znamo tačno uzrok…“,  dodao je autor studije dr. Ali Bulani i smatra da su potrebna dodatna istraživanja jer je u pitanju kratka studija koja bi trebala da podstakne naučnike da nastave istraživanja.

Svakako će smanjen unos mesnih prerađevina biti dobra odluka za zdravlje, ali je isto tako sasvim normalno ponekad jesti takve proizvode. Istraživanja nisu potvrdila kolika je količina bezbedna za konzumaciju, objasnila je ekspertkinja za hranu Samanta Kasiti.

„Ako poželite ponekad da pojedete komad slanine, verovatno se ne radi ni o kakvom problemu, ali ja ne bih savetovala da se jede svaki dan i da bude glavni deo ishrane. Jako procesuirano meso možete zameniti celovitim žitaricama i svakako više pažnje obratite na voće i povrće, a upravo ćete tako poboljšati raznolikost mikrobiote, smanjiti rizik od razvoja bolesti i pružiti vam više energije“, dodaje.

Ono što se do sad zna je kako procesuirano meso ako se jede u velikim količinama može uticati na povećan rizik od bolesti srca, ali potencijalno i skratiti život.

Kako sprečiti osećaj umora nakon obroka?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor pre važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrisani, ali i ako radite na mašinama gde je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila uticaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smjeni, a otkrila je da oni koji jedu uveče dosta lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da sprečite umor nakon obroka, a one uključuju:

Jedite malo i često: Umesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi nivo energije bio u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo da ublaži glad ali i da vam pruži energiju.

Dobro spavajte: Ako ste kvalitetno spavali tokom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Koliko alkohola smemo da popijemo tokom dana, a da ne štetimo zdravlju i da nismo alkoholičari?

Prošetajte: Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste se osećali manje umornima.

Pokušajte s terapijom jake svetlosti: Jedna studija pokazala je da osobe koje se izlažu jakoj svetlosti nakon obroka ređe osete umor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar