U trendu

Stomatolog upozorava: ‘Nemojte prati zube nakon što pojedete ove 3 stvari’

Uobičajena mudrost kaže da ako pojedete nešto što je štetno za vaše zube, trebalo bi da ih odmah operete kako biste izbegli dalje oštećenje. Ipak, stručnjaci kažu da je u nekim slučajevima tačno suprotno: kada jedete hranu koja ugrožava vašu zubnu gleđ, ne bi trebalo da perete zube. Derek Čung, doktor medicine, stomatolog iz Toronta i osnivač kompanije Paste Dental, podelio je u nedavnom videu na TikToku tri vrste hrane i pića koji zahtevaju 15 do 20 minuta pauze pre nego što operete zube, prenosi Best Life.

1. Doručak

U svojoj nedavnoj objavi na TikToku, Chung kaže da mu kao stomatologu svaki dan postavljaju jedno pitanje. Pacijenti redovno žele da znaju treba li prati zube pre ili posle doručka. ‘To je prastara rasprava’, kaže – i njegov bi odgovor mogao da vas iznenadi. ‘Iskreno govoreći, u redu je oprati zube pre, ali nemojte ih prati odmah nakon doručka. Gleđ je tanja, usta su vam kiselija i doslovno ćete iščetkati gleđ’, upozorava. Umesto toga, Čung kaže da bi trebalo pričekati 15 do 20 minuta nakon jela, a zatim ih oprati. Dok čekate, možete popiti malo vode ili isprati usta.

2. Belo vino

Druga situacija kada ne bi trebalo odmah prati zube je nakon čaše belog vina, kaže Čung. Osim kiselkastog ukusa koji bi ostavilo u ustima, stomatolog upozorava da kiselost napitka može oštetiti vašu gleđ pod oštrim trljanjem četkice za zube. ‘Ljudi ne veruju u to, ali belo vino može biti jednako loše za zube kao i crno vino’, napominje u videu, ‘Dakle, ako popijete čašu belog vina, nemojte prati zube odmah nakon toga zbog kiselosti. Takođe, vaša je gleđ mekša, pa ćete je oštetiti’.

3. Kimchi

Fermentisana hrana takođe može učiniti vaše zube podložnima oštećenju, kaže Čung. Konkretno, savetuje da se ne peru zubi odmah nakon što pojede kimchi — jednu od njegovih omiljenih namirnica. ‘Kimchi je vrlo kiseo – u osnovi je poput azijskog kiselog krastavca’, objašnjava, ‘Ako ste pojeli puno kimchija… gleđ je mekša. Ne perite zube odmah nakon toga ili ćete oštetiti gleđ’.

Iako je stomatolog posebno istakao ove tri namirnice, takođe je primetio da postoji obrazac koji će vam pomoći da odlučite hoćete li ili ne odmah četkati zube. Kad god pojedete nešto što je izrazito kiselo, trebalo bi da pričekate pre pranja zuba. U zasebnom TikTok postu na tu temu, Čung je podelio dužu listu slučajeva u kojima ne bi trebalo odmah prati zube zbog kiselosti. Ukiseljeno povrće, kafa, citrusno voće i gazirana pića zahtevaju 15 do 20 minuta čekanja pre pranja zuba, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar