Stručnjaci kažu da je ovo najbolja pesma za opuštanje: Poslušajte je i uverite se sami

Najnovija istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrila su da određena muzička kompozicija može dramatično da smanji anksioznost, i to za čak 60 posto.

Istraživanje je bilo fokusirano na anksioznost pacijenata pre operacije i uključivalo je 157 odraslih osoba podeljenih u dve grupe. Prva grupa pacijenata primila je dozu od jednog do dva miligrama midazolama tri minuta pre nego što su im blokirani periferni nervi. Druga grupa, s druge strane, imala je priliku da sluša pesmu „Weightless“ benda Marconi Union, koja je objavljena 2012. godine.

Pesma ipak pomaže, ali…

Rezultati ovog istraživanja su iznenađujući. Pokazalo se da su pacijenti koji su slušali spomenutu muzičku kompoziciju imali slične stope anksioznosti kao i pacijenti koji su uzimali midazolam, što sugeriše da muzika može biti jednako efikasna u smanjenju anksioznosti kao i farmaceutski lekovi. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 2019. godine u stručnom časopisu „Regional Anesthesia and Pain Medicine“.

Međutim, važno je napomenuti da su pacijenti koji su uzimali lek izrazili veće zadovoljstvo celokupnim iskustvom u poređenju s drugom grupom. Istraživači pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog toga što pacijenti u muzičkoj grupi nisu imali priliku da biraju vrstu muzike koju će slušati ili zato što im je bilo lakše da komuniciraju bez prisutnosti muzike.

S obzirom na ova iznenađujuća otkrića, muzikoterapija se pokazala kao obećavajuća alternativa korišćenju midazolama pre periferne regionalne anestezije. Ipak, istraživači ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se bolje razumelo ovo područje i potvrdila efikasnost muzike u medicinske svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.