U trendu

Stručnjaci otkrili tajno svojstvo banana: Evo šta će se desiti s vašim telom ako ih jedete za doručak

Važno je kada i kako jedete bananu

Ljudi u bananama uživaju na različite načine: jedu ih same, dodaju ih u smoothieje, zajedno sa ovsenim pahuljicama, u desertima, kolačima ili čak s sladoledom. Osim što su izuzetno ukusne, banane su i veoma zdrave, pružajući nam brojne nutrijente nužne za pravilno funkcionisanje tela. Ipak, lekari naglašavaju važnost trenutka konzumacije, ističući da nisu uvek jednako korisne za naše zdravlje.

Nutricionista Deril Jofti tvrdi da banane možda nisu najbolji izbor za doručak ili jutarnju konzumaciju. Navodi da banane sadrže 25% šećera i da konzumacija ujutro može pružiti brzi energetski podsticaj, ali istovremeno može uzrokovati umor i glad ubrzo nakon toga, izveštava India TV News.

Kombinujte je s drugim namirnicama

Jofti naglašava važnost kombinovanja banana s drugim namirnicama kako bi se neutralisala kiselost i usporio metabolizam šećera. Upozorava da, ako se ne uravnoteži „doručak s bananama“ s zdravim masnoćama, mnoge dobrobiti banana mogu nestati, a nivo šećera u krvi može porasti.

Preporučuje kombinovanje banana s namirnicama koje neutrališu kiselinu i usporavaju metabolizam šećera kako bi se sprečili nagli skokovi nivoa šećera u krvi i posledični padovi energije. Neki od predloga za zdravi doručak s bananama uključuju grčki jogurt s chia semenkama i bananom, proteinski smoothie s bobičastim voćem, spanaćem i bananama, ovsene pahuljice s bananama, semenkama i orašastim plodovima te banana „french toast“, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)