U trendu

Stručnjak otkriva: ‘Ovo su jedina dva položaja u kojima bi trebalo da spavate’

Loša vest za one koji spavaju na stomaku.

Način na koji spavamo može puno da kaže o našem držanju i bolovima. Iako ljudi tokom noći promene strane i položaje spavanja, stručnjaci preporučuju samo dve poze za održavanje zdravih leđa i kičme.

Džejms Linhart, proveo je više od decenije radeći s kritično povređenima i hronično bolesnim pacijentima kako bi poboljšao njihov san i kvalitet života i tvrdi da samo dva položaja za spavanje dobijaju njegov pečat odobrenja, prenosi Metro.

Prvu pozu naziva ‘vojnik’, u kojoj osoba leži ravno na leđima. ‘Ako ležite na leđima, vaša kičma je odmah poduprta dušekom i imate najujednačeniju raspodelu telesne težine’, objašnjava Džejms, ‘Ako stavite jastuk ispod kolena, videćete da lagano naginjete karlicu i veći deo leđa sada dodiruje krevet. Bolje ste poduprijeti’.

Drugi preporučeni položaj je ‘sanjar’ – bočni položaj s jastukom između kolena i gležnjeva. ‘Klinički dokazi nalažu da kičmu opterećujete najmanje u bočnom položaju’, kaže, ‘Želite da su vam uši, ramena, kukovi, kolena i gležnjevi sve naslagani jedni na druge. Ako stavite jastuk između kolena i gležnjeva, smanjićete težinu gornje noge i bolje je podupreti’.

Takođe upozorava na spavanje na stomaku, uglavnom zbog opterećenja na vrat i kičmu. Džejms kaže: ‘Okrećete vrat, izvijate ga, podižete glavu i borite se protiv svih prirodnih krivulja svoje kičme. Stiskate svoje kičmene pršljenove. Ujutru osećate bockanje, bolove u vratu i bolove u leđima – i još uvek to radite svake večeri. Zašto?’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar