Svaki dan čistila uši štapićima i zamalo umrla od infekcije

Svake večeri pre spavanja 37-godišnja Jasmin je čistila uši štapićima s pamučnom vatom. Nije ni znala koliku štetu tako čini sebi dok skoro nije umrla.

“Godinama slabije čujem i povremeno imam šumove”, napisala je za časopis That’s Life.

Do februara 2018. jedva je mogla da čuje dvojicu sinova pa je odlučila da poseti lekara. Dobila je antibiotike zbog infekcije i nastavila svoju večernju rutinu.

Uskoro je počela da primećuje smeđi iscedak, a ubrzo nakon toga i krv. Ponovno je posetila lekara. Pregledi su pokazali da je gotovo gluva na levo uvo pa su je poslali otorinolaringologu. Tada je CT otkrio da ima bakterijsku infekciju koja joj razara lobanju.

“Potrebna vam je hitna operacija”, rekao joj je lekar i otkrio da će je u suprotnom infekcija ubiti.

“Deo lobanje iza uva bio je tanak poput papira”, kaže Jasmin čiju je priču preneo i Njujork post.

Odmah je podvrgnuta operaciji kojom su lekari uspeli da očiste sve delove zahvaćene infekcijom. Iako je njen slučaj ekstreman, lekri su složni da čišćenje ušiju štapićima nije zdravo.

“To može uzrokovati mnogo problema, posebno kod dece koja ga mogu gurnuti preduboko i oštetiti bubnu opnu. Čišćenje ušiju štapićima može dovesti do gubitka sluha”, kaže otorinolaringolog dr. Aldo Londino.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da u proseku 34 dece svaki dan dolazi na odeljenje hitne pomoći zbog povreda zadobijenih čišćenjem ušiju štapićima. Više od 250 hiljada dece u periodu od 1990. do 2010. povredilo se na taj način, otkrilo je istraživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.