U trendu

Svi ovo praktikujemo, a nikako ne bismo trebali, remeti zdrav san

Iako konzumiranje vode pred spavanje sprečava eventualnu dehidraciju tokom noći, stručnjaci objašnjavaju da bi ova navika ipak mogla da ima više štete nego koristi za vaše zdravlje.

Postoji nekoliko nedostataka konzumiranja vode pre odlaska u krevet.

Amber Dikson, dijetetičarka i medicinska sestra iz Čikaga, upozorava da konzumiranje vode pre spavanja nije najbolja ideja jer može da uzrokuje probleme sa spavanjem, a između ostalog, dovede do nesanice.

„Kada se odmarate, vaše telo proizvodi melatonin, hormon koji pomaže da se regulišu ciklusi spavanja i budnosti i cirkadijalne ritmove. Konzumiranje vode pre spavanja ometa ovaj proces jer inhibira proizvodnju melatonina. Vašem telu treba vremena da obradi tečnosti i zatim ponovno pokrene cikluse spavanja i buđenja nakon što popijete vodu pre spavanja“, objašnjava Dikson.

S njom se slaže i Tara Klensi, specijalistkinja za poremećaje u spavanju koja naglašava kako bi vodu trebalo piti tri sata pre spavanja, a nakon toga više ne.

“Pijenje vode pre spavanja može da poremeti vaš san, ali vas i natera da odlazite na toalet usred noći, što nikako nije zdravo za kvalitet vašeg sna. Zato je, osim izbegavanja pijenja vode pre spavanja, isto vrlo važno ograničiti unos vode na samo pola čaše jer je sve ostalo previše“, objašnjava Klensi. Ipak, specijalistkinja za poremećaje u spavanju ipak smatra da, ako zaista osetite veliku žeđ, popijete vodu jer nikako ne smete da dopustite telu da dehidrira.

“Koliko god pijenje vode može biti loše za vaš san, dehidratacija je još gora“, dodaje.

Isto tako, konzumiranje vode pre spavanja može poremetiti i vašu probavu, što ima štetne učinke na zdravlje creva, uključujući nadutost, bolove u stomaku i gasove, prenosi index.hr.

„Ako pijete previše tečnosti pre spavanja, vaš će probavni sistem da bude zauzet obradom te dodatne tečnosti umesto da se fokusira na razgradnju čestica hrane koje se u to vreme mogu nalaziti u želucu ili crevima. To može da dovede do problema sistema za varenje, a posebno bolova u stomaku i neugodne nadutosti koja opet može da utiče na vaš san, budeći vas tokom noći“, objasnila je Dikson.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar