U trendu

Tajni jezik konobara: Evo kako međusobno pričaju o vama, a vi toga niste ni sveni

Tajni pogledi, kimanje glavom ili brzo mahanje rukom – kad je restoran pun gostiju, osoblje obično nema drugog izbora nego da međusobno komunicira neverbalno. A to je takođe vrlo važno kako bi posao tekao glatko, prenosi Fenix magazin.

Znakovni jezik konobara u restoranu

Ako dobro obratite pažnju na znake rukom ili mig, možete razumeti tajni jezik konobara – i prepoznati govore li o vama.

Konobarica podiže ruku i pravi znak “V” ? To znači da je gost “Vrlo važna osoba” (VIP). Na malo drugačiji način, pobednički znak u kombinaciji s ispruženim palcem i mahanjem prema kuhinji takođe bi mogao da bude znak VIP gosta.

Pokazivanje na svoj pupak: rođendan gosta

Slavite li rođendan, celi servisni tim u dobrim restoranima će za tren oka znati šta se događa. Kako konobar to pokazuje kolegama? Konobar pokazuje na svoj pupak i osoblje zna da se za vašim stolom slavi rođendan.

Slično je i s venčanjima ili godišnjicama. Pogled na domali prst konobara trebalo bi da signalizira ostatku tima: postoji romantična prilika za ove goste.

Ako je potrebna pomoć: Konobar stavlja ruku na rever

Ako je u restoranu gužva , ponekad možete videti konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima ili da bi stvari mogle postati užurbane, piše internet magazin “wmn”.

Kada konobar mora da ode do “stola 17”

Takođe zanimljivo je znati: Ako čujete osoblje kako pričaju o “stolu 17”, tada će neko od konobara verovatno želeti da brzo ode do toaleta.

Kako konobari komuniciraju u svetu

Konobari širom sveta takođe koriste skrivene geste za komunikaciju s gostima.

U Velikoj Britaniji, na primer, svako ko je posebno ljubazan prema osoblju u restoranu prilikom telefonske rezervacije imaće pored imena napisano “VNP”. To znači “jako fina osoba” i može se smatrati pravim komplimentom.

Ipak, u Velikoj Britaniji treba obratiti pažnju: ako osoblje naredi “Change the Tetley’s”, to ne znači da se menja bure Tetley’s piva, već se zove policija.

U američkim restoranima konobari su takođe razvili sopstveni jezik za komunikaciju o zadacima i gostima. Recimo, one koje nazivaju “kamperima” konobari bi trebali da podstaknu da krenu kući jer kao gosti već predugo sede za stolom.

Tajni jezik razlikuje se u restoranima

Kako bi si olakšali svakodnevicu i uvek zadržali prijateljsko lice, dobro uvežbane ekipe u restoranima vole da snišljaju sitnice kako bi poboljšale međusobnu komunikaciju.

Svako ko obrati pažnju, može otkriti puno neizrečenog i bolje razumeti rad konobara. Naravno, ovi tajni simboli nisu univerzalni i mogu se razlikovati od tima do tima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar