U trendu

Toksične roditelje ćete prepoznati po ove 3 osobine, upozorava terapeutkinja

Toksični roditelji često pokazuju nedostatak empatije i podrške prema svojoj deci. Oni takođe mogu koristiti emocionalnu manipulaciju ili kontrolu da bi postigli svoje ciljeve. Ova vrsta roditeljstva može imati dugoročne negativne posledice po mentalno i emocionalno zdravlje dece. Međutim, ponekad nije lako prepoznati toksične roditelje. Srećom, psihoterapeutkinja Kejti Gilis otkrila je tri uobičajena ponašanja toksičnih roditelja.

1. Opravdanost ponašanja

U nekim slučajevima, toksični roditelji mogu opravdati svoje ponašanje na osnovu kulturnih ili porodičnih normi koje dozvoljavaju autoritarne roditeljske stilove ili telesno kažnjavanje, objašnjava Gillis.

„Oni mogu tvrditi da su njihovi postupci u skladu sa tradicionalnim vrednostima ili običajima, čime legitimišu svoje nasilno ponašanje u okviru svog kulturnog konteksta“, rekla je ona za Psichologi Todai.

2. Igranje žrtve

„Otrovni roditelji često igraju žrtvu, prikazujući sebe kao preopterećene, pod stresom ili kao ljude koji se bore sa sopstvenim problemima“, ističe psihoterapeut. Oni mogu tražiti saosećanje ili sažaljenje od drugih kao način da skrenu pažnju sa sopstvenog nasilnog ponašanja i izbegnu odgovornost.

On dodaje da se mogu i potruditi da sakriju svoje nasilno ponašanje od drugih, strahujući da će biti razotkriveni kao nasilnici.

3. Okrivljavanje žrtve

Roditelji koji zlostavljaju decu, fizički ili psihički, mogu da prebace odgovornost na žrtvu tako što će svoje ponašanje pripisati određenim postupcima dece ili njihovoj neposlušnosti“, kaže psihoterapeut. On tvrdi da svoje zlostavljanje mogu opravdati tvrdnjom da su ih deca isprovocirala ili da su zaslužila kaznu.

„Ako imate posla sa toksičnom porodičnom dinamikom, znajte da to nije vaša greška. Traženje podrške od terapeuta ili grupe za podršku koja razume vašu situaciju može vam pomoći da se nosite sa stresom koji dolazi iz ovih iskustava“, zaključio je Gilis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.