najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tragajte za lepim

Potraga za “onim pravim” ili “onom pravom” nekada ume da se otegne, i da nas navede da se osećamo loše jer još uvek nikog nismo našli. U takvoj situaciji mogla bi da bude dobra ideja da manje obraćamo pažnju na svoje nezadovoljstvo zbog samoće, a više na potragu za svime što smatramo lepim.
Kad imate neki problem, čini vam se krupnim – svakom je njegova muka najteža. A kad taj problem nikako da rešite, recimo, nikako da upoznate nekog s kime biste želeli nešto da pokušate, problem vam se čini sve većim i većim, i postaje sve teže misliti o nečemu drugom. Polako vas hvataju očajanje i negativne misli, i zbog toga postajete neko ko je sve manje privlačan suprotnom polu, jer ni očajnici ni nezadovoljni nisu poželjno društvo. Tada može dosta da pomogne da neko vreme uopšte ne razmišljate o svojoj potrazi, već da mislite na nešto drugo – na nešto lepo.
Pogledajte oko sebe. Uživajte u lepom, sunčanom danu, u dodiru sunca na licu (dok ne zapeče). Uživajte u lepoj, plavoj boji neba. U prizoru nasmejanog deteta, dva šteneta u igri, veverice kako trči preko parka, žureći da se što pre popne na neko drvo. Uživajte u drveću, u zelenilu, u šetnji pored reke. Slušajte muziku kakvu volite, čitajte knjige koje vam se dopadaju, gledajte zanimljive filmove. Tragajte za interesantnim informacijama, počnite da učite nešto novo.
U početku to može sporo da ide, ali ako sebe podsećate na to da primećujete lepe stvari, vremenom ih primećujete sve više. I, s vremena na vreme, naiđete na nešto toliko lepo da vam maltene suze krenu na oči. U svetu u kome takva lepota postoji, ono što vas je mučilo (recimo, to što nemate partnera ili partnerku) tada vam deluje kao sitnica; naići će već jednom neko, a u međuvremenu, uživaćete u svemu lepom što nađete – a jednom kad krenete u potragu za lepotom, nalazite je sve više i više, i sve više uživate u njoj.
Nakon izvesnog vremena, neko zaista i naiđe. Što bi se reklo, onda kad ste se najmanje nadali. To vas obraduje, ali vas ne začudi; u svetu u kome ima toliko lepote, taj susret je nešto što se nekako uklapa, spada u prirodan poredak stvari.
Ne kažemo da će vam ovakvo traganje za lepim rešiti sve probleme, a svakako da ništa neće biti rešeno “preko noći”. Ali, uneće vam puno radosti u život, tako da je svakako vredno truda.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    Uživajte i kad se najmanje nadate, pa ćete onda uživati sve više i više, a samo s vremena na vrijeme ćete biti i tužni… ali samo malo i sve manje, sve dok potpuno ne nestane i ta tuga sa razlogom.

  2. Marko Bojović

    Divan tekst!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike