U trendu

Traže se dobrovoljci: Za 60 dana dobiće 18.000 evra, evo šta treba da rade

Nemački svemirski centar (DLR) u Kelnu traži volontere koji bi učestvovali u istraživanju koje bi trebalo da pomogne astronautima. Volonteri će dobiti 18.000 evra za 60 dana trajanja istraživanja.

Kako prenosi DLR, „zemaljski astronauti“ bi trebalo da simuliraju dugo putovanje u bestežinskom stanju do druge planete tako što bi ležali u krevetu spuštene glave 60 dana.

Istraživači žele da istraže koje metode se mogu koristiti da bi se izbegle posledice bestežinskog stanja koje se astronauti plaše, kao što su vrtoglavica i gubitak koordinacije.

Prema DLR-u, kreveti učesnika studije biće nagnuti šest stepeni tako da su im glave niže od stopala. – Sa ovom sklonošću, tečnosti u telu kreću se gotovo na isti način kao astronauti u svemiru, rekao je šef studije Edvin Molder, a prenosi časopis Feniks.

Posledice takvog ležanja su povećanje pritiska u glavi, fizička neaktivnost izaziva pucanje mišića i kostiju, narušava se osećaj ravnoteže i menja kardiovaskularni sistem.

DLR piše da su takva istraživanja pored kreveta uobičajena od 1980-ih i da su do sada pružila važan uvid u svemirska putovanja. Trenutno je fokus istraživanja prvenstveno na dugoročnim misijama na Mars.

– Polaznici aktuelne studije, koja bi trebalo da počne u septembru, dobiće nadoknadu od 18.000 evra za 60 dana u krevetu. Ali to nije lak novac, naglasio je šef studije Molder.

Neprekidno ležanje dva meseca je „pravi izazov”.

Mogu se prijaviti ljudi između 24 i 55 godina koji su visoki od 1,53 do 1,90 metara i imaju indeks telesne mase (BMI) od 18 do 30 Morate biti zdravi, nepušač i dobro govoriti nemački.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.