U trendu

Pogledajte šta se dogodi s noktima na rukama astronauta nakon šetnje svemirom: Fenomen je zaista strašan

Jedan posebno neprijatan problem sa kojim se mnogi astronauti suočavaju nakon svemirske šetnje su njihovi nokti.

Iako svemirska šetnja zvuči fascinantno, ona može biti prava drama za ljudsko telo. Različiti fiziološki problemi, kao što su gubitak gustine kostiju i mišića, problemi sa vidom, pa čak i mogući problemi sa potrebom za mokrenjem ili erekcijom, muče astronaute tokom boravka u svemiru. Međutim, jedan posebno neprijatan problem koji mnogi astronauti doživljavaju nakon svemirske šetnje je – gubitak noktiju.

Ovaj bizarni fenomen, poznat i kao oniholiza, ima veze sa pritiskom unutar svemirskih odela. Kada astronauti izvode svemirske šetnje, rukavice u njihovim odelima moraju biti pod pritiskom da bi ih zaštitile. Međutim, to može izazvati probleme, posebno povrede ruku, prenosi Science Alert.

Istraživači, predvođeni epidemiologom Žaklin Šarvat iz Vajl laboratorija, proučavali su ovaj fenomen, napominjući da povrede ruku ne zavise od modela rukavice ili misije. Tokom dugotrajnih šetnji svemirom, koje mogu da traju skoro devet sati, rukavice ograničavaju pokretljivost zglobova ruku, izazivajući pritisak na prste. To dovodi do smanjenog protoka krvi, oštećenja tkiva i, na kraju, gubitka noktiju.

Veći rizik kod žena

Studija inženjera Kristofera Rida, bivšeg radnika kompanije Lockheed Martin koji je sada zaposlen u Boingu, istraživala je povrede noktiju kod 22 astronauta tokom treninga i šetnji svemirom. Njihovo istraživanje je pokazalo da dizajn rukavica igra značajnu ulogu u riziku od gubitka noktiju. Jedna vrsta rukavica je povezana sa 8,5 puta većim rizikom od takvih povreda. Većina povreda se dogodila na srednjem prstu, a ulogu su imale i veličina rukavice i dužina srednjeg prsta. Zanimljivo je da je rizik od oniholize bio veći kod žena nego kod muškaraca.

Iako su rukavice prilagođene svakom astronautu, ovi rezultati ukazuju da loše pristajanje može biti ključni faktor u ovim povredama. S obzirom da nova svemirska odela dolaze kao deo programa Artemis, može se nadati da će se naći rešenje za ovaj mučni problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.