U trendu

Učite od Ajnštajna: Uspešni ljudi sebi ujutro postavljaju ovo pitanje

Stara izreka kaže da se po jutru dan poznaje, a naučnici se slažu – kakav će nam biti dan, zavisi od odgovora na samo jedno pitanje koje sebi treba da postavljamo svakog jutra:

– Da li je svet u kome živim dobar ili loš?

Ovu metodu navodno je primenjivao i čuveni fizičar Albert Ajnštajn.

Stručnjak za pozitivno mišljenje Reme Sason ukazuje na to da pozitivne misli “unose svetlost u način na koji doživljavamo svet, daju nam energiju i doprinose da se osećamo srećnije”. Zato odgovor na pitanje “da li je svet u kome živim dobar ili loš?” uvek treba da bude pozitivan.

– Zahvaljujući pozitivnim mislima, smirenije reagujemo na nepredviđene stvari – objašnjava Sason, a prenosi Avaz.

Nasuprot tome, loše misli uzrokuju nesreću i negativnost, a to je put ka “neuspehu, frustraciji i razočarenju”. Sa pozitivnim stavom nepredviđene situacije – saobraćajna gužva, pukla guma ili zaboravljeni novčanik – izgledaće vam upola manje strašno, kaže ovaj stručnjak.

Postoji još jedan argument kako pozitivni jutarnji stavovi mogu uticati na naš dan. Suzan Rejnolds, koautorka knjige “Trenirajte um da bude srećan”, objašnjava:

– Osećaj radosti veoma stimulativno deluje na mozak, koji reaguje tako što dodatno pojačava radost. Drugim rečima, ukoliko pozitivnije krenemo u dan, utoliko će nam se više radosti vratiti.

I studija autora i stručnjaka za medije Tomasa Korleja potvrđuje takvu tezu. On je analizirao živote 223 milionera tokom petogodišnjeg perioda. Njegov zaključak je da je uspeh milionera zavisio od njihove najvrednije imovine, a to je njihov pozitivan mentalni sklop.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.