U trendu

Usvojite ovu zdravu naviku i početak dana će vam sigurno biti bolji!

Kada je u pitanju pronalaženje najzdravije jutarnje rutine, isprobavanje različitih opcija može vam pomoći da pronađete ono što je za vas najbolje. Međutim, postoji jedna stvar koju svako može da uradi kako bi svaki slobodan dan započeo na najbolji način – udahnite svež vazduh.

Rani izlazak iz kuće može da bude prava borba, posebno u danima kada se čini da ne možemo da prestanemo da odlažemo budilnik. Zdravstvene koristi kreću se od boljeg mentalnog do fizičkog osećaja.

Osim što pomaže u proizvodnji melatonina, sunčeva svetlost pomaže našim telima da proizvode serotonin – hormon koji nas čini srećnim. Mnogi lekovi koji su dizajnirani da pomognu kod depresije i anksioznosti pomažu vašem telu u proizvodnji serotonina, tako da jednostavno izlazak na sunce rano takođe može pomoći kod ovih simptoma.

“Postoji zdrav porast kortizola koji se dešava rano u toku dana, a čini da se osećate budnim i sposobnim da se krećete i želite da se krećete tokom celog dana. To takođe pokreće tajmer u vašem nervnom sistemu koji diktira kada će se lučiti drugi hormon, koji se zove melatonin, koji vas čini pospanim”, objašnjava dr Endrju Huberman u svom podkastu šta znači izlazak napolje nakon buđenja, prenosi The List.

Stručnjaci predlažu da se ujutru izlažete suncu oko 30 minuta. Pokušajte da čitate knjigu u parku, doručkujete na terasi (ukoliko vreme to dozvoljava) ili uživate u jutarnjoj kafi na suncu. Jutarnja šetnja ili trčanje je, takođe, odličan način da se pokrenete

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.