U trendu

Uvek se vraćate i proveravate da li ste isključili peglu ili zaključali vrata? Ovaj trik će naterati mozak da zapamti

Vaš mozak će bolje pamtiti ako uradite ovo…

Trik koji će vam pomoći da uvek isključite peglu, šporet ili zaključate vrata pre izlaska iz kuće može rešiti problem zaborava sa kojim se mnogi od nas suočavaju.

Često se dešava da zaboravimo da uradimo ove rutinske radnje, ali postoji jednostavan način da „prevarite“ mozak i učinite ove aktivnosti nezaboravnim.

Neurokognitivni psiholog Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru deli koristan trik zasnovan na promeni rutine. Kada obavljate uobičajene radnje, kao što je gašenje šporeta ili zaključavanje vrata, mozak ne obraća posebnu pažnju jer su te radnje deo svakodnevne rutine, prenosi Espreso.

Ključno je „prevariti“ mozak, čineći rutinske radnje neuobičajenim. Na primer, možete da pevate pesmu svaki put kada zatvorite vrata ili krenete kada isključite peglu. Ova promena u ponašanju će aktivirati mozak i naterati ga da zabeleži trenutak, čineći ga nezaboravnim. Na taj način te rutinske radnje postaju nezaboravne, što eliminiše zaborav i omogućava vam da izađete iz kuće sa sigurnošću da ste obavili sve potrebne korake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)