U trendu

Visok standard i besplatno zdravstvo: Ova zemlja s razlogom je odabrana najboljom za život

US News and World Report nedavno je objavio listu najboljih zemalja na svetu na osnovu kvaliteta života.

Kako bi rangirali 87 zemalja, u saradnji s Wharton School i Univerzitetom u Pensilvaniji anketirali su više od 17 000 ljudi iz celog sveta.

Najbolje zemlje za kvalitetan život ocenjene su prema sledećim pokazateljima: priuštivost, tržište rada, ekonomska stabilnost, jednakost prihoda, politička stabilnost, sigurnost, razvijenost sistema javnog zdravstva i javnog obrazovanja i naklonost porodicama.

Švedska: broj 1 za život

Na prvom mestu najboljih zemalja za život je Švedska, zemlja u kojoj su troškovi života u proseku za 20,9 % niži nego u SAD-u, dok je najam stana jeftiniji za 57,5 %.

Švedska je poznata po besplatnoj zdravstvenoj nezi i fakultetskom obrazovanju, piše US News and World Report. Takođe, Šveđani se mogu pohvaliti jednim od najdužih očekivanih životnih vekova, s prosečnom dobi od 82,8 godina.

Roditelji u Švedskoj imaju pravo na 480 dana plaćenog porodiljskog odsustva kad dobiju svoje dete ili nakon usvojenja.

10 najboljih zemalja na svetu za kvalitet života

1. Švedska

2. Norveška

3. Kanada

4. Danska

5. Finska

6. Švajcarska

7. Holandija

8. Australija

9. Nemačka

10. Novi Zeland

Srbija je zauzela veoma loše, 82. mesto i nalazi se mestu poslednjih šest zemalja po kvalitetu života. Od zemalja u komšiluku, Hrvatska se našla na 45. mestu, Slovenija je zauzela 66. mesto, a Bugarska 61. mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar