Voda može da bude i loša po zdravlje: Evo kako može da vam naškodi

Dok se voda za piće generalno smatra neophodnom za dobro zdravlje, konzumiranje prekomernih količina može potencijalno dovesti do negativnih zdravstvenih efekata. Evo nekoliko načina na koje pijenje previše vode može biti štetno:

Hiponatremija: Takođe poznata kao intoksikacija vodom, javlja se kada je ravnoteža elektrolita u vašem telu poremećena prekomernim unosom vode. Ovo razblažuje nivoe natrijuma u ​​krvi, što dovodi do simptoma kao što su mučnina, glavobolja, konfuzija, napadi, a u teškim slučajevima, koma ili čak smrt.

Neravnoteža elektrolita: Pijenje previše vode bez nadoknade elektrolita izgubljenih kroz znoj ili urin može poremetiti ravnotežu elektrolita poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma u ​​vašem telu. To može dovesti do slabosti mišića, grčeva i nepravilnog srčanog ritma.

Trovanje vodom tokom vežbanja: Sportisti, posebno oni koji treniraju izdržljivost, mogu biti izloženi riziku da piju previše vode tokom produžene fizičke aktivnosti bez adekvatnog nadoknađivanja elektrolita izgubljenih znojenjem. Ovo može dovesti do hiponatremije i drugih komplikacija.

Uticaj na bubrege: Prekomerna potrošnja vode može opteretiti bubrege povećanjem količine proizvedenog urina, što može vremenom dovesti do oštećenja bubrega.

Problemi sa varenjem: Pijenje velikih količina vode u kratkom periodu može preplaviti probavni sistem, što dovodi do nelagodnosti, nadimanja i mučnine.

Razblaživanje hranljivih materija: Konzumacija prekomerne količine vode može razblažiti koncentraciju esencijalnih hranljivih materija u vašem krvotoku, potencijalno uticati na apsorpciju hranljivih materija i opšte zdravlje.

Psihološka stanja: U retkim slučajevima, osobe sa određenim psihološkim stanjima mogu da ispolje kompulzivno ponašanje da piju vodu, što dovodi do intoksikacije vodom i drugih zdravstvenih problema.

Važno je održavati ravnotežu i slušati signale vašeg tela u vezi sa žeđi i hidratacijom. Generalno, voda za piće kada ste žedni i osiguravanje da nadoknadite tečnost izgubljenu znojenjem i mokrenjem je dovoljna za održavanje dobre hidratacije bez rizika od prekomerne hidratacije. Ako ste zabrinuti zbog unosa vode ili nivoa hidratacije, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.