U trendu

Vratite kosi sjaj, volumen i otarasite se peruti uz jedan lek koji sigurno imate kod kuće

Iako je poznat kao lek protiv bolova, aspirin ima daleko širu primenu. Evo kako još možete da iskoristite ovaj medikament i praktično rešite neke probleme.

Smanjuje pojavu peruti 

Zbog salicilne kiseline koju sadrži, a koja je sastojak i mnogih šampona protiv peruti, aspirin može pomoći u borbi protiv tih dosadnih belih ljuspica. Zdrobite dva ili tri aspirina i pomešajte ih sa uobičajenom količinom šampona koju koristite za svako pranje kose. Dobro umasirajte mešavinu u teme, ostavite da deluje tri do pet minuta pa temeljno isperite, piše „Lisa“.

Smiruje ubode i ugrize

Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, aspirin može smanjiti crvenilo, natečenost i bol od uboda i ugriza insekata. Navlažite tabletu aspirina i stavite je da deluje na mestu uboda nekoliko minuta.

Uklanja mrlje

Za uklanjanje mrlja od znoja izmešajte u posudi tri zdrobljena aspirina i pola čaše tople vode. Natopite zamrljani deo majice u posudu i neka tako odstoji barem dva sata. Nakon toga, kao i inače operite majicu. Sa istom mešavinom možete ukloniti i mrlje od nikotina ili trave na rukama. Nanesite smesu na mrlje, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim ruke temeljno operite.

Pospešuje rast biljaka

Aspirin je koristan i za sve vrste biljaka, bilo da su kućne ili dvorišne, jer ih čini otpornijim i pospešuje njihov rast. Rastopite jedan aspirin u tri i po litra vode i nakvasite biljke. Želite li da produžite život vašem lepom buketu ili da sprečite pojavu gljivica, dodajte u vazu jedan aspirin.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.