Zaboravite na „magično“ kuckanje: Ovo su znaci da je lubenica sigurno sočna i slatka

Lubenica je omiljena letnja poslastica, ali nema ništa gore nego kada jedva čekate da je isečete, a ispostavi da ona nije ni slatka ni sočna

Logično, najbolji način da stopostotno budete sigurni da ste izabrali pravu lubenicu je da je otvorite i probate.

Međutim, to uglavnom nije moguće pre kupovine i mnogi se kunu u oprobanu metodu s kuckanjem. Doduše, ovde nema garancija da nećete totalno omanuti. Zato vam predlažemo da zaboravite na „magično kuckanje“ i okrenete se prirodnim rešenjima.

Prvo – ako ste primetili mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Ona predstavlja mesto na kojem je lubenica ležala na zemlji tokom dozrijevanja.

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Savet je da ne kupujete lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Drugo – što se kore tiče, površina lubenice treba da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja.

Mekana površina je pouzdan znak da je plod počeo da trune, a izbegavajte i lubenice osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan.

Treće – iskombinujte malo vežbi za ruke i osveženje tokom vrućina. Sigurno niko ne želi da tegli teške lubenice do kuće, ali imajte u vidu da 92 posto lubenice čini voda, pa je u skladu s tim, najsočniji plod i najteži. Podignite nekoliko lubenica slične veličine i kupite najtežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.