U trendu

Zaboravite viruse: Narodno verovanje kaže da ako nosite ovo u džepu, bolesti će vas zaobilaziti

Tipično za jesen, ali i kasniji period, kesteni su omiljeno i cenjeno voće ne samo zbog svog slatkog ukusa i pune teksture, već i zbog svojih korisnih svojstava.

Takođe je uobičajeno da se prehladite u ovom periodu kada je zima tek počela. Ali kakva veza može biti između ove bolesti i kestena?

Seljaci su koristili čudan i drevni lek protiv prehlade koji koristi blagotvorna svojstva kestena. Možda zamišljate izmišljotinu, sirup ili bilo šta na bazi ovog voća, ali umesto toga jednostavno morate staviti kestene u džep!

U stvarnosti, potrebno je napraviti važno pojašnjenje: kesten koji se koristi za zaštitu od prehlade nije onaj koji inače poznajemo, već indijski kesten ili „s konja“, takozvani ludi kesten! To su oni sjajni i okrugli kesteni koji su plod (nejestiv i otrovan) divljeg kestena.

Tradicija kaže da se čuva u džepu kaputa cele zime da bi se izbegle bolesti, ali ima i onih koji veruju da je dovoljno držati ga u kolima, na stolu ili u torbi.

Ali odakle bi došla korist od ovog leka?

Poreklo verovanja potiče od osobina koje divlji kesten ima u ublažavanju simptoma prehlade i astme kod konja.

Ljudska bića, međutim, ni pod kojim uslovima ne smeju da ih konzumiraju jer su otrovne i samim tim opasne. Aktivni sastojak od interesa za lečenje prehlade je escin koji ovi kesteni sadrže, koji ima antiinflamatorno dejstvo i koristan je za podsticanje limfne drenaže i propustljivosti kapilara.

Očigledno je da u ovom leku nema ničeg naučnog, teško da svojstva ploda migriraju iz džepa na viruse prisutne u telu, ali ostaje fascinantan i pomalo magičan predlog, nasleđe kulturnog sistema. da se ne zaboravi prošlost, prenosi Novilist.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.