Zaboravljeno jelo koje okrepljuje telo: Malo košta, a kad vidite koliko je zdravo, ješćete ga svaki dan

Jeftina, laka za pripremu i izuzetno raznovrsna, tako da je vredi upoznati bolje.

Za sve oni koji nisu probali ili koji ne znaju, palenta je jedno vrlo zanimljivo jelo, poreklo vodi iz lepe zemlje Italije. Ona predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza.

Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima i možete je spremiti na bezbroj načina, a svaki od njih predstavlja zadovoljstvo za sebe.

Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare.

Palenta i zdravlje

Palenta je zdrava namirnica bez glutena i dobar izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti vaših očiju i smanjuju rizik od određenih hroničnih bolesti. Palenta ne bi trebalo negativno da utiče na nivo šećera u krvi sve dok se držite optimalne veličine porcije.

Pogledajte još zdravstvenih prednosti palente po vaš organizam:

Palenta pomaže regulaciji šećera u krvi

Glikemijski indeks (GI) pokazuje koliko određena hrana može podići nivo šećera u krvi na skali od 1 do 100. Sa druge strane, glikemijsko opterećenje (GL) je vrednost koja utiče na veličinu porcije da bi se utvrdilo kako hrana može uticati na nivo šećera u krvi.Dok palenta ima visok sadržaj skrobnih ugljenih hidrata, ona ima srednji GI od 68, što znači da ne bi trebalo da podiže nivo šećera u krvi prebrzo. Takođe ima nizak GL, tako da ne bi trebalo da izazove previsok porast šećera u krvi nakon što pojedete palentu.

Palenta je bogata antioksidansima

Žuto kukuruzno brašno koje se koristi za pravljenje palente je važan izvor antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija u vašem telu od oksidativnog oštećenja. Čineći to, oni mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti povezanih sa godinama, odnosno starošću.

Palenta ne sadrži gluten

Kukuruz, a samim tim i kukuruzno brašno, prirodno je bez glutena, tako da palenta može biti dobar izbor namirnice ako se pridržavate dijete bez glutena. Ipak, uvek je dobra ideja pažljivo pročitati etiketu sastojka. Neki proizvođači mogu dodati sastojke koji sadrže gluten, ili proizvod može biti proizveden u objektu koji takođe prerađuje hranu koja sadrži gluten, povećavajući rizik od unakrsne kontaminacije.

Palenta i mršavljenje

Palenta je niskokalorična, i kao takva je dobra namirnica za mršavljenje. Ne samo da je palenta svestrana i ukusna, već je i prijatelj vitke linije jer pomaže protiv celulita i zadržavanja vode. Lako je svarljiva i daje osećaj sitosti koji dugo traje, a takođe se bori protiv nadutosti stomaka.

Recept:

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite prstohvat soli i kašiku masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta.

Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.