Zapalite list ove moćne biljke pre spavanja i prepustite se mirisima, čudo će se desiti tokom noći

Trik sa lovorovim listom praktikovali su još i stari Rimljani

Od davnina su lovoru pripisivali magične moći, ali opuštajuća i protivupalna svojstva ove biljke potvrđuje i nauka. Više-manje, trećinu života provedemo spavajući, ali bitno je da je naš odmor kvalitetan i da nas regeneriše kako bismo se bolje suočili s izazovima dana.

Mnogi od nas pate od nesanice, često se bude tokom noći ili se loše odmaraju, što rezultuje time da dan počinjemo umorniji nego što smo bili kad smo otišli u krevet.

Pre nego što počnemo da na svoju ruku uzimamo lekove koji obećavaju miran i neometan san, posegnimo za prirodnim metodama koje su svakako efikasnije i manje štetne za naš organizam.

Lovorov list je gotovo nezaobilazan u svakoj kuhinji, ima i lekovita svojstva, smanjuje stres i čisti disajne puteve.

Listovi koji se najčešće koriste u kuhinji su osušeni listovi lovorovog drveta, koji raste, između ostalog u južnoj Evropi i severnoj Africi. Zanimljivo je da se može uzgajati čak i u saksiji, u udobnosti sopstvenog doma, bašte ili balkona. Samo zimi, drvo treba držati na sobnoj temperaturi. Lovorov list se takođe može lako kupiti u bilo kojoj prodavnici, ali ne nužno u gastronomske svrhe .

Upotreba lovorovog lista

Lovorov list takođe ima lekovita svojstva. Oni olakšavaju varenje, oslobađaju gasove i pomažu funkcionisanju jetre. Osim toga, imaju analgetički i antiinflamatorni efekat, a može se koristiti i kao prirodni diuretik.

Listovi se mogu koristiti i za aromaterapiju. Dovoljno je u pepeljaru staviti jedan ili više lovorovih listova, zapaliti je i sačekati da plamen nestane i počne da pušta dim. Ovo je najbolje da učinite pred spavanja jer ovaj aromatični biljni miris:

Smanjuje stres i smiruje vas

To je zahvaljujući prisustvu jedinjenja: linalola i eugenola – mirisa koji (u malim količinama) smanjuju napetost, stres i anksioznost.

Čisti respiratorni trakt

Mirisi sadržani u lovorovim listovima pomažu da se oslobodite sekreta iz gornjih disajnih puteva. Takođe će pomoći kod bolesti kao što su astma, respiratorni problemi povezani sa alergijama i prehlade.

Da biste istakli ovu aromu, veću količinu lovorovog lista možete preliti i vrelom, ali ne ključalom vodom. Zahvaljujući tome, para koja se diže će sadržati korisna ulja. Ovo je verovatno zbog činjenice da dim od lovorovog lista sadrži linalol, jedinjenje koje se nalazi u brojnim drugim biljkama, uključujući mentu i lavandu.

Istraživanja sugerišu da linalol, u obliku eteričnih ulja i ekstrakata lavande, deluje umirujuće. Studija iz 2010: Pouzdani izvor istraživanje efekata inhalirane pare linalola kod miševa sugeriše da bi to moglo pomoći u opuštanja i smanjenju anksioznosti.

Nakon udisanja linalola, miševi su izgledali manje agresivni i skloniji interakciji sa drugim miševima. Takođe je bila veća verovatnoća da će napustiti mračno područje i istražiti svetlu oblast, test koji se često koristi za merenje nivoa anksioznosti kod životinja.

Druga studija iz 2016: Uključivala je davanje pacovima dnevne oralne doze ekstrakta lovorovog lista tokom 1 nedelje. Činilo se da pacovi pokazuju manje anksioznosti, što je utvrđeno nekoliko testova ponašanja. Aroma takođe pomaže u smanjenju depresije i stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.