U trendu

Zašto je zdravije spavati u hladnijoj sobi

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da izaziva neprijatnost i znojenje, već mnogi propuštaju brojne pogodnosti koje bi mogli dobiti spavanjem u hladnoj sobi.

Temperatura od 18 stepeni celzijusa može značiti razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci.

Oni kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe. Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. Takođe je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela.

Spavanje u hladnijoj sobi bi takođe moglo pomoći i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka toplote.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu. Povišenje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi, prenosi Klix.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je ta što sprečava gljivične infekcije. Žene mogu sprečiti infekcije gljivicama spavajući u sobi u kojoj je niža temperatura. Bakterije i gljivice vole toplo i vlažno okruženje, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati podalje.

Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati i metabolizam tela, aktivirajući „smeđe masti“ koje sagorevaju kalorije iz tela. Takođe bi mogao pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz tela, što može rezultirati gubitkom kilograma.

I na kraju, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći u borbi protiv bolova i upala, što bi inače moglo da prekine vaš san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.