U trendu

Zašto na prozorima holandskih zgrada nema zavesa

Ako ste ikada imali prilike da prošetate Amsterdamom ili nekim drugim holandskim gradovim primetićete da nigde nema zavesa.

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti.

Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese.

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvi povod za oduševljenje posetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo.

Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako, na primer, dok šetate uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu.

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Bez sumnje, najpopularniji mit seže u vreme kada su muškarci mnogo vremena provodili na moru, daleko od kuće i daleko od svojih žena. Otvorene zavese osigurale su da ove usamljene dame ne rade ništa „pogrešno“ dok su njihovi muškarci odsutni.

Zatvorene zavese pozivale su na sumnju, dok su otvorene zavese čuvale svaki štetni trač.

Postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno menjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)