U trendu

Živećete zdravije: Izbacite ove 4 navike iz jutarnje rutine, savetuju psiholozi

Na kvalitet našeg sna utiče mnogo faktora – između ostalog i način na koji započinjemo dan. Rutina dobrog sna počinje ujutru, kažu psiholozi.

Oni smatraju da bi četiri uobičajene jutarnje navike trebalo izbaciti iz dnevne rutine:

Buđenje u različito vreme svakog dana

Kada je u pitanju dobar san, doslednost je ključna – a to važi i za vreme spavanja, kao i buđenja. Kada promenimo raspored spavanja za više od sat vremena, naše telo se oseća umorno jer cirkadijalni ritam nije sinhronizovan. Međutim, kada se svaki dan budite u isto vreme, vaše telo će prirodno biti spremnije za ustajanje, prenosi Magazin Novosti.

Odlaganje alarma

Odlaganje alarma nam ne donosi ništa dobro, samo nam otežava ustajanje. Kada pritisnete dugme za odlaganje, veća je verovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna.

Izbegavanje jutarnjeg svetla

Spavanje je neraskidivo povezano sa našim cirkadijanskim ritmom, koji se oslanja na osvetljenje tokom dana (jutarnje svetlo znači da je vreme za buđenje, a zalazak sunca znači da je vreme za spavanje). Prvo dobijanje jutarnjeg svetla je odličan način da probudite svoje telo i um, dok izbegavanje može negativno da utiče na vaš cirkadijalni ritam.

Preskakanje doručka

Doručak slobodno možemo da nazovemo najbitnijim obrokom koji predstavlja jedan od uslova za dobar početak dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)