U trendu

Zlatno mleko leči niz bolesti, ali da bi napitak odradio svoje, mora se na ovaj način pripremiti i koristiti

Evo nekoliko naučno zasnovanih prednosti zlatnog mleka – i recepta koji možete napraviti sami.

Ključni sastojci su puni antioksidansa

Ključni sastojak zlatnog mleka je kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, koji kariju daje žutu boju. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava. Studije redovno pokazuju da dijeta bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od infekcija i bolesti. Većina recepata za zlatno mleko takođe uključuje cimet i đumbir – oba imaju impresivna antioksidativna svojstva.

Može poboljšati pamćenje i funkciju mozga

Zlatno mleko može biti dobro i za vaš mozak. Studije pokazuju da kurkumin može povećati nivoe neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF). BDNF je jedinjenje koje pomaže vašem mozgu da formira nove veze i promoviše rast moždanih ćelija. Nizak nivo BDNF-a može biti povezan sa poremećajima mozga, uključujući Alchajmerovu bolest. Drugi sastojci takođe mogu pružiti koristi.

Na primer, jedno od obeležja Alchajmerove bolesti je akumulacija specifičnog proteina u mozgu, nazvanog tau protein. Studije u epruvetama i na životinjama sugerišu da jedinjenja u cimetu mogu pomoći u smanjenju ovog nakupljanja.

Kurkumin u kurkumi može poboljšati raspoloženje

Čini se da kurkuma, tačnije njeno aktivno jedinjenje kurkumin, može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. U studiji koja je trajala šest nedelja, 60 osoba sa velikim depresivnim poremećajima uzimalo je ili kurkumin, antidepresiv ili kombinaciju.

Oni koji su uzimali samo kurkumin imali su slična poboljšanja kao oni koji su uzimali antidepresive, dok je kombinovana grupa primetila najviše koristi.

Depresija takođe može biti povezana sa niskim nivoom neurotrofičnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF). Kako se čini da kurkumin povećava nivoe BDNF-a, može imati potencijal da smanji simptome depresije.

Ipak, nekoliko studija je urađeno u ovoj oblasti i potrebno je više pre nego što se donesu čvrsti zaključci.

Đumbir i kurkuma mogu poboljšati varenje

Hronične probavne smetnje, poznate i kao dispepsija, karakterišu bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka. Odloženo pražnjenje želuca je potencijalni uzrok lošeg varenja. Đumbir, jedan od sastojaka koji se koristi u zlatnom mleku, može pomoći u ublažavanju ovog stanja tako što ubrzava pražnjenje stomaka kod ljudi koji pate od dispepsije.

Istraživanja dalje pokazuju da kurkuma, još jedan sastojak koji se koristi za pravljenje zlatnog mleka, može pomoći u smanjenju simptoma loše varenja. Kurkuma takođe može poboljšati varenje masti povećanjem proizvodnje žuči do 62 posto. Konačno, studije pokazuju da kurkuma može pomoći u održavanju pravilnog varenja i sprečavanju upale kod osoba sa ulceroznim kolitisom, upalnim digestivnim poremećajem koji dovodi do čireva u crevima.

Kako napraviti zlatno mleko

Zlatno mleko je lako napraviti kod kuće. Za jednu porciju zlatnog mleka ili otprilike jednu šolju, jednostavno sledite ovaj recept:

Sastojci:
  • 1/2 šolje (120 ml) nezaslađenog mleka po vašem izboru
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 mali komad izrendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu
  • 1 prstohvat mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono)
Uputstva:

Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u malom loncu i dovedite do ključanja. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno. Procedite piće kroz finu cediljku u šolje i na vrh stavite prstohvat cimeta.

Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Jednostavno ga ponovo zagrejte pre pijenja, piše nsuživo.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar