U trendu

Vujošević: Spreman sam da odem

Trener Partizana Duško Vujošević rekao je danas da je taj košarkaški klub „pao na niske grane“ i ocenio da je tako realizovan plan vlasti da ga uništi, i dodao da je spreman da ode iz crno-belih ako bi postojala garancija da će klubu biti bolje.

Vujošević je sa novinarima razgovarao na početku priprema u beogradskoj hali Pionir, a ekipu i stručni štab dočekalo je oko 100 navijača.

„Počinjemo pripreme kasnije nego prethodnih sezona i to je vezano za specifičnu tešku situaciju u kojoj se klub našao. Ja sam računao da će do ovog vremena uspeti da se kristališu neke stvari, da će jasnija da bude situacija kada je u pitanju organizacija kluba. To je jedan od razloga što s pripremama počinjemo kasnije. Činjenica je da ima malo igrača iz prošlogodišnjeg sastava i da je Partizan pao na niske grane, otvoreno govoreći, i da se desilo ono na šta sam ja godinama pričao da će se desiti“, rekao je Vujošević.

Partizan trenutno ima devet igrača pod ugovorom, kao i mnogo mladih koji su na probi. Klub je opterećen i raznim dugovanjima.

„Uopšte nisam srećan što se tako pokazalo, jer sam ja hteo da skrenem pažnju javnosti i onima koji su u obavezi da jednu instituciju u svetskim okvirima kao što je Partizan štite i da ne dođe u ovakvu poziciju. Svi ti apeli su ostali bez odjeka, osim kod publike koja je prepoznala delikatnost situacije“, rekao je Vujošević.

„Otišao sam na odmor pa sam video da je po medijima glavno pitanje bilo da li ću ja da ostanem trener Partizana. Ne znam da li je tu razlog sportski neuspeh, jer Partizan je klub sa najviše uspeha u ovoj regiji, pogotovo u srazmeri sa uslovima. Došlo je vreme da je za vrhunske uspehe potrebno mnogo novca. Partizan je pravio vrhunske rezultate i bez novca i neplaćen i bez para, i meni je jasno zašto je vođena kampanja koja je vođena protiv mene i s kojim namerama“, rekao je Vujošević.

Trener je rekao da u javnosti „postoji priča“ da vlast želi da teškom situacijom navede klub da ga otera da bi mu bilo bolje.

„Tvrdim da odnos prema Partizanu nema veze sa mnom. Ja sam neko ko je demistifikovao te stvari. Ja sam spreman sam da odem iz Partizana ako će neko garantuje da će klub dobiti značajna sredstva, srazmerna onom koji dobija Crvena zvezda. Ja vam tvrdim i ako se desi da odem iz Partizana da neće da se promeni situacija u klubu i to će trajati dok Partizan ne bude definitivno uništen. To je politika koja se vodi“, rekao je Vujošević.

„Meni je jako teško da radim u ovakvim uslovima. Prvo, ja nisam plaćen, igrači s kojima radim nisu plaćeni, sa saradnicima ulazim u konflikt zbog toga što oni dobijaju platu sa zakašnjenjem pre nego igrači. Kad ja na to reagujem, to se drugačije tumači. Situacija je delikatna i teška. Verujem da će skupština uspeti da na neki način definiše stavove i strategiju da se pronađe način da klub preživi na ovom minimalnom budžetu, sa mladim i jeftinim timom računajući da će neki od tih ljudi postati igrači koji vrede“, rekao je Vujošević.

„Ako je potrebno da (Srpska) napredna stranka uđe u Partizan da bi dobio dobre sponzore, to treba da se kaže..Svaka vlast se analizira kad prođe. To na moju žalost neće biti tako brzo, ali biće jasno šta je rađeno i kako je rađeno. Priča se da se mešam u politiku. Ja se mešam u politiku sve dok se politika meša u sport.“, dodao je on.

Trener je ponovio da su crno-beli u obavezi da pravi šampionski tim kada ga nema, kao i da naredne sezone ne treba da bude „mediokritetska“ ekipa. Vujošević je rekao da mu klub duguje mnogo novca, ali da on nema nameru da ga tuži, kao i da je spreman da radi „za jedan evro“.

„Situacija je složena teška. U familiji kad nema hleba ima svađa. I to je jedan od efekata koji je bio željen da se proizvede i koji jeste proizveden“, rekao je on.

Novinari su trenera Partizana pitali i da li je potpisao novi ugovor, ali je on kazao da je to sporedna stvar.

„Nijedne godine ja nisam radio s Partizanom tako da je postojao ugovor. Ugovor se potpisivao onog trenutka kada je on postao formalno-pravno bitan da dođe u KSS radi dobijanja trenerske licence. Ja lično sam spreman ove sezone da radim i za jedan evro, ali mora da se napravi neki ritam kako bih rekao rešavanja dugovanja koja su prema meni napravljena. Zadnji koji je isplaćivan, to sam ja. Ne mogu posledice u ovoj situaciji da trpe samo treneri i igrači. Ako je klub u stečaju, to moraju da osete svi zaposleni“, rekao je Vujošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.