U trendu

Budžet za 2017. sledeće nedelje pred vladom

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da očekuje da će budžet za 2017. godinu biti na sednici Vlade Srbije početkom naredne nedelje.

On je na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) rekao da će odmah nakon toga budžet biti poslat u Skupštinu Srbije, koja će odrediti realne rokove za sve naredne korake.

„Zakonski rok za donošenje budžeta je 15. decembar, ali bi mogao da bude usvojen i ranije, a sve zavisi od dinamike rada parlamenta“, rekao je on

Vujović je dodao da je pripremljena i fiskalna strategija za period od 2017. do 2019. koja će krajem sledeće sedmice biti pred Vladuom Srbije, a nakon toga  biće dostavljena Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, najvažniji elementi te fiskalne strategije su to da je 2017. godina ista kao i u budžetu, dok se u 2018. i 2019. godini planira stabilizovanje rasta na nivou od 3,5 odsto, permanentno smanjivanje deficita na 1,5 odsto i jedan odsto, kao i da se smanjivanje učešća duga u BDP-u na 60 odsto.

„Ključni koraci su raspodela izvora rasta na sve sektore na strani ponude i širenja na strani tražnje sa investicija i izvoza na potrošnju“, objasnio je Vujović.

On je dodao da su važni elementi te strategije i privlačenje investicija uz povećanje produktivnosti, kao i jačanje privatnog sektora i ostvarivanje efekata javnih investicija.

Vujović je dodao i da je u narednom periodu veliki izazov pred vladom da obezbedi održivost onoga što je ostvareno.

Vujović je rekao da se na kraju ove godine očekuje da će privredni rast biti oko 2,7 ili 2,8 odsto.

Prema njegovim rečima, deficit bi ove godine mogao da bude od dva do 2,2 odsto, u zavisnosti od toga da li će biti uključeni stari dugovi Petrohemije ili nekih drugih preduzeća.

Za sledeću godinu, kako je dodao, predvidjen je deficit od oko 1,7 odsto BDP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.