U trendu

EU daje novac za podsticanje privredne saradnje Srbije i Kosova

Evropska unija će sredstvima iz fonda IPA za podršku balkanskim zemljama u evropskim reformama pomoći pospešenje privredne saradnje i trgovine između Srbije i Kosova, kao poseban podsticaj otvaranju novih radnih mesta, saopštio je danas u Briselu evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han je to rekao posle razgovora s predsednicima privrednih komora Srbije i Kosova, Markom Čadežom i Safetom Grdžalijuom, naglasivši da je povezivanje privrednika i stvaranje poslovnih mogućnosti ostvarivo samo ako se premošćuju medje i otklanjanju prepreke u celom regionu.

Evropski komesar je istakao da je podsticanje privredne saradnje Srbije i Kosova deo Berlinskog procesa unapredjenja ekonomskih veza u regionu i  potvrdio „rešenost EU da pruži podršku toj inicijativi ne samo na rečima, već i novcem“.

Han je objasnio da će Komisija u Briselu „iskoristiti sredstva iz IPA fondova da podrži i osnaži tu saradnju, koja ima vrednost i može poslužiti kao uzor za region“.

Predsednik PKS Marko Čadež je novinarima rekao da su predsednik PKK Grdžaliju i on izvestili komesara Hana o sasvim opipljivim rezultatima inicijative za pospešenje privredne saradnje i trgovine Srbije i Kosova.

Čadež je dodao da se usaglašavaju 52 veterinarska sertifikata za plasman poljoprivrednih proizvoda, dodavši da je osam tih potvrda već stupilo na snagu, dok će ovih dana biti uskladjeni sertifikati za mlečne proizvode, a potom i za meso, što je presudno za plasman na oba tržišta.

Čadež je objasnio da su se Grdžaliju i on dogovorili i pre godinu dana podstakli susrete privrednika svakog meseca naizmenično u Beogradu i Prištini, pa su tako nedavno održani susreti kompanija iz sektora gradjevinarstva, energetike i poljoprivrede i prehrambene industrije, a u okviru tih susreta se sklapaju i ugovori.

Grdžaliju je predočio da je dijalog u celom regionu od velike važnosti i dodao da saradnja privrednih komora i poslovnih ljudi Srbije i Kosova „treba da bude uzor i za institucije kako treba odvojiti politiku od ekonomije i da privreda bude ta koja će spajati i graditi budućnost“ .

„Istina je da ima i velikih prepreka, ali se one mogu otkloniti samo kroz ovakav konstruktivni dijalog“, naveo je predsednik PKK, objasnivši da je cilj i to da saradnja privrednih komora dve strane dobije zasluženi institucionalni okvir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.