U trendu

Da li je bezbedno jesti jagode posle kiše: Doktorka objasnila zašto je ovaj način pranja najsigurniji

Uveliko je počela sezona jagoda, čak su i ove godine poranile s obzirom na temperature iznad proseka za ovo doba godine. Tek što smo se navikli na sunčane dane, stigao nam je hladni talas, kao i kiša.

Za kišu stručnjaci kažu da je odlična za smanjenje koncentracije polena u vazduhu. Ali, postavlja se pitanje da li smemo da jedemo jagode nakon nekoliko kišnih dana. Iako u pojedinim medijima kruže vesti da jagode ne bi trebalo da jedemo posle kiše, dr Jasminka Milivojević sa katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu za Prva TV to demantuje, prenosi Mondo.

„Jagode smemo da jedemo dok traje kiša zato što imamo proizvodnju koja se realizuje u zaštićenim prostorima i tu su kontrolisani uslovi“, objasnila je doktorka. Dodaje da su jagode voće koje ima visoku nutritivnu vrednost, ali i zaštitnu vrednost, tačnije ima antioksidativna svojstva. Zbog toga su jagode bitne da se koriste u ljudskoj ishrani.

Kako je najbezbednije prati jagode?

Doktorka Jasminka Milivojević se osvrnula na pranje voća sodom bikarbonom i otkrila da se na taj način uklanjaju mehaničke nečistoće, ali u potpunosti je nemoguće ukloniti pesticide. Ističe da se kod nas jagode kontrolišu na visokom nivou gde se radi monitoring pesticida. Takođe je preporučila upotrebu bioloških pesticida koji su dostupni na našem tržištu.

„Prirodni plodovi su uvek manji i crveniji i genetski modifikovani plodovi izgledaju drugačije od plodova jagoda koje viđamo u sezoni“, zaključila je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.