U trendu

Fokus MMF firme u restrukturiranju i javni sektor

Fokus pažnje Misije MMF-a prilikom predstojeće posete Srbiji biće rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i broja zaposlenih i javnom sektoru,  izjavio je danas ekonomista Stojan Stamenković, uz ocenu da bi MMF mogao da pohvali i ostvarene rezultate u pogledu privrednog rasta i fiskalne konsolidacije.

„Oni će (MMF) jako da pohvale fiskalnu konsolidaciju, to čak ide bolje od onog što su oni predviđali, kao i privredni rast. Ono na šta će oni fokusirati svoju pažnju, to će svakako biti strukturne promene, pre svega rešavanje pitanja preduzeća u restruriranju kojima sada prestaje subvencionisanje države i na broj zaposlenih u javnom sektoru. Tu smo, izgleda, najviše zastali“, rekao je Stamenković novinarima na predstavljanju novog broja MAT-a .

Stamenković smatra da će MMF svakako na tome insistirati.

Ekonomista Miladin Kovačević rekao je da je fokus ciljeva koje je postavio Memorandum pored fiskalne konsolidacije i restrukturiranje jednog broja preduzeća.

Kovačević je naveo da nije siguran da se svi zadati rokovi mogu ispoštovati.

„To su  preduzeća koja zahtevaju određeno vreme i trud, i ako se to gleda malo fleksibilnije,  rešenja se mogu tu i naći, jer nisu to preduzeća koja nemaju resurse…Po mom mišljenju, rok ne bi rebalo da bude striktno definisan i očiglendo će se nastaviti rad na tome“, rekao je on.

On je naveo kao primer RTB Bor gde se kako je kazao, sudbina tog preduzeća ne može rešiti za dva, tri ili pet meseci.

„Što se tice smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, to je jednim delom urađeno. Nije  dostignuta cifra koja je definisana, ali racionalizacija je proces koji teče“, dodao je Kovačević.

Ekonomista Ivan Nikolić ističe da su targeti postavljeni upravo da ostvare konačan rezultat- a to je niži deficit, odnosno uravnoteženiji budžet.

„To ide jako dobro, i ne samo da smo u prošloj godini više štedeli već i majski podaci su na liniji kao za prva četiri meseca i nema dileme da iako nije ostvareno sve što je bio target da na neki način to treba relativizovati jer je konačan cilj ispunjen“, ističe Nikolić.

MMF je, kako kaže Nikolić,  uvek na tome insistirao, odnosno da nije bitno na koji nacin to ostvariti, već da se cilj ostvari.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stiže u Beograd u četvrtak, 9. juna, a u njenom fokusu biće reforma javnog sektora i javnih preduzeća, rekao je ranije danas za Tanjug šef Misije te međunarodne finansijske institucije za Srbiju Džejms Ruf.

Predviđeno je, kaže, da poseta misije traje oko dve nedelje.

„Tada ćemo razgovarati i o narednoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija zaključila sa MMF-om“, rekao je Ruf.

Ključna pitanja prilikom ove posete, kaže, biće makroekonomska i fiskalna situacija, reforma javnog sektora, reforma javnih preduzeća i onih u restrukturiranju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.