U trendu

Povećati robno-trgovinsku razmenu sa Madjarskom

Trgovinska razmena Srbije i Madjarske iznosi 1,1 milijardu evra i udvostručena je za poslednjih šest godina, izjavio je danas ministar privrede Srbije Goran Knežević posle susreta s kopredsednikom Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Madjarske Peterom Sijartom.

Srpski ministar privrede istakao je da je cilj povećanje postojećeg nivoa robno-trgovinske razmene a to će se, kako je naveo, postići povećanjem srpskog izvoza u Madjarsku.

„Odnosi Srbije i Madjarske su na istorijski najvišem nivou, što odgovara činjenici da su to susedne zemlje s komparativnim privredama i zajedničkim interesima u brojnim oblastima“, rekao je Knežević i istakao neophodnost bolje povezanosti dve zemlje u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, a kao posebno važnu okarakterisao je rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

Knezevć je naglasio i važnost saradnje u oblasti energetike.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak bio je priprema za zajedničku sednicu vlada Srbije i Madjarske koja će biti održana 20. i 21. novembra u Nišu.

„To će biti prilika da pozovemo madjarske kompanije da investiraju u jug Srbije, što je jedan od razloga zašto je taj region izabran za održavanje sednice“, rekao je Knežević, koji je i kopredsednik Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Madjarske.

Kako je naveo, jedna od tema današnjeg susreta bila je i uspostavljanje novih graničnih prelaza izmedju dve zemlje i o modernizaciji postojećih.

Sijarta, koji je i madjarski ministar spoljne politike i spoljne trgovine, ocenio je da Srbija postignutim rezultatima zaslužuje da bude članica EU.

On je istakao da Srbija pripadnicima madjarske nacionalne manjine Srbije pruža najšira prava, koja prevazlaze evropske standarde i veća su nego prava koja su ustanovljena u drugim zemljama regiona.

„Mi odbijamo navode da Srbija ne ispunjava obaveze prema nacionalnim manjinama“, rekao je Sijartu.

On je naveo da je u prvih osam meseci ove godine robna razmena Srbije i Madjarske uvećana za pet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je rezultat otvaranja predstavništava madjarskih firmi u Srbiji. 

Sijatru je dodao da su za saradnju sa Srbijom zainteresovane madjarske kompanije iz sektora finansija, energetike, farmacije, kao i vodovodne kompanije, a interesovanje postoji i za slobodne zone u Srbiji.

On je najavio i da bi tokom predstojeće zajedničke sednice dve vlade u Nišu, premijeri Srbije i Madjarske mogli da u tom gradu otvore regionalnu ispostavu madjarske OTP banke. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.