U trendu

RŽD Internešnel počeo rekonstrukciju pruge Beograd – Bar

Na železničkoj stanici Vreoci danas su počeli radovi na pruzi Resnik  –  Valjevo ukupne dužine 77,6 kilometara, što će biti prva faza rekonstrukcije železničke pruge Beograd  –  Bar, koja je deo evropskog saobraćajnog Koridora 11, saopštile su Ruske državne železnice (RŽD Internešnel).

Planirani rok za završetak radova je jun 2018. godine, a ugovorna vrednost projekta je oko 80 miliona dolara.

RŽD Internešnel će, kako se navodi, sprovesti rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica.

Najavljeno je da će maksimalna brzina kretanja putničkih vozova biti uvećana do 120 kilometara na čas.

Gradjevinsko-montažne radove izvode srpske kompanije  –  podizvodjači.

Dogadjaju su prisustvovali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, prvi potpredsednik Ruskih železnica Aleksandr Mišarin i rukovodstvo Železnice Srbije.

Radovi na rekonstrukciji na ovoj deonici odvijaće se u skladu sa aneksom ugovora koji su u decembru 2015. godine potpisali RŽD Internešnel i Infrastruktura železnice Srbije.

Pruga Beograd  –  Bar je po dužini najveća u Srbiji, njena dužina do granice sa Crnom Gorom iznosi 287 kilometara. Tokom 40 godina od trenutka puštanja u rad nije se obavljao remont na pruzi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.