U trendu

Vučić: Vrlo brzo imaćemo više kilometara autoputa od Hrvatske

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas brojne projekte u oblasti infrastrukture, i dodao da će Srbija krajem 2016, a najkasnije početkom 2017. godine imati više kilometara autoputa od susedne Hrvatske.

„U martu 2017. trebalo bi da Srbija prvi put po broju kilometara autoputa pretekne  Hrvatsku, koja je velesila po pitanju broja autoputeva. To nije mala stvar za našu zemlju“, istakao je Vučić na predstavljanju Knjige infrastrukturnih projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je ponovio da će Koridori 10 i 11 biti završeni u 2017. godini i istakao da se pored toga radi i na modernizaciji pruge.

Premijer je rekao da je 2015. godina bila teška i spoljnopolitički i ekonomski, ali da je Srbija završava sa daleko nižim deficitom nego što je planirano, sa smanjenom stopom nezaposlenosti.

Više volim Fiskalni savet od raspikuća

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će rezultati biti bolji od procena koje je izneo Fiskalni savet, ali je dodao da svejedno više ceni njihov konzervativan pristup, nego „procene“ i savete raspikuća bez bilo kakve odgovornosti.

„Mnogo više volim Fiskalni savet koji je konzervativan, od „raspikuća“ koje bi da povećavaju plate i penzije, a nemaju pojma ni o čemu govore, ni kakve su posledice“, rekao je Vučić na predstavljanju Knjige infrastrukturnih projekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je dodao da uvažava prognoze i upozorenja Fiskalnog saveta, ali da je uveren da će i ovaj put, kao i ranije, rezultati biti bolji:

„Ja uvek želim da predstavim plan lošijim i da idemo sa konzervativnim procenama, a uvek će rezultat biti bolji. Videćete“, rekao je premijer.

On je podsetio da je Savet prognozirao višestruki veći deficit ove godine, a da on neće preći 65 milijardi dinara.

„Toliko o tome ko bolje procenjuje stvari“, rekao je Vučić i naveo još jedan primer, kada je Fiskalni savet prognozirao pad privrede od 1,5 odsto, pa pad od 0,5 odsto, a zapravo će BDP ove godine da rasta 0,8 odsto, a možda i jedan odsto.

„Sledeće godine ulazimo u dinamičan rast i nastavićemo da smanjujemo deficit. Sledeće godine će BDP biti u plusu 1,5 odsto, to su procene, a ja vam kažem  biće preko dva odsto, možda i 2,5 odsto“, rekao je Vučić.

Premijer je naveo da su prognoze Fiskalnog saveta konzervativne i da se plaše većih rashoda, ali je i ukazao da vlada već ima plan za nepredviđene rashode.

„Trebalo je da nam operateri ove godine uplate 13 milijardi dinara zbog 4g mreže, ali smo im rekli da nam to ne uplaćuju sada, nego u narednoj godini. To je prvi put u savremenoj istoriji da je neko iz vlade to tražio, a ljudi iz Norveške nisu mogli da veruju šta se dešava. To im se nikad nije desilo“, istakao je Vučić.

Zato, nastavlja on, već imamo 13 milijardi na koje možemo da računamo u 2016. a koje nisu predviđene u prihodima.

„Koliko sutra ili prekosutra videćete da imamo još rezervi“, rekao je premijer.

on se osvrnuo na primedbe Fisaklnog saveta oko otpuštanja u javnom sektoru, i naveo da tu postoje dva problema.

Jedan vezano za 17 strateških preduzeća kojima je rok za privatizaciju produžen, a drugi otkazi u javnom sektoru.

„I to ćemo, nadam se, uspeti da rešimo. Ali, problem je što nemate u tome ničiju podršku. Svi prvo govore da to moramo da rešimo, a na kraju govore kako to ne treba da se radi. Onda se pitate da li je to moguće. Nadam se da ćemo da imamo dovoljno hrabrosti oko toga, jer to su dva rizika“, rekao je Vučić.

Vučić o rijaliti programima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne spada u one koji uživaju u rijaliti programima, ali da se ne meša u to šta će ko da objavljuje.

Vučić je na pitanje novinara da li u modernoj Srbiji, za koju se zalaže, u medijima treba da se pojavljuje osoba pravosnažno osuđena na osam godina zatvora, rekao:

„Kada bih vam odgovorio na to pitanje, neki drugi bi mi rekli da se mešam u medije i i da rušim nezavinost medija. Nisam neko ko uživa u takvom programu, ali nisam ni neko ko će da se meša u to šta će ko da objavljuje.“

On je naglasio da za njega moderna Srbija znači Srbija dinamičnog rasta, koja nema problema sa fiskalnim deficitom i koja na Duing biznis listi zauzima dobro mesto u svetu.

„Slažem se da pravljenje moderne Srbije obuhvata brojne promene u sferi obrazovanja, kulture, ali mi još ni ovaj prvo nivo nismo uspeli sasvim da završimo. Kada to uspemo onda može i mnogo toga drugog da rešavamo“, rekao je on.

Povodom odluke da se rijaliti programi emituju posle 23 sata, Vučić kaže: „Ja se ne mešam u tu odluku, ali, kako čujemo, ona je doneta. Takvu odluku je donelo nezavisno regulatorno telo.“

Vučić:Niko neće da uđe u RTB Bor zbog loših uslova na tržištu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rešavanje sudbine RTB Bora jedan od najvećih problema, da je potreban strateški partner, ali da niko neće da uđe u tu kompaniju zbog loših uslova na svetskom tržištu.

„Potreban nam je strateški partner, ali ne možemo da ga nađemo i to nije neuspeh vlade. Niko na svetu neće da uđe u to zbog loših uslova na tržištu, niske cene bakra“, rekao je Vučić tokom skupštinske rasprave o Predlogu budžeta za 2016. godinu.

On je rekao da se u svetu zatvaraju rudnici bakra i otpuštaju radnici jer je cena čelika na najnižem nivou, kao i cena bakra i nafte.

„To su realni problemi s kojim ćemo da se suočavamo“, rekao je Vučić i dodao da je svako ko može da pomogne dobrodošao.

On je, osvrćući se na kritike da još nije rešeno pitanje 17 preduzeća u restrukturiranju, rekao da su ta preduzeća uništavana godinama unazad.

„Da nam možda niste ostavili Železaru koja je mogla da radi, stočni fond takav da su krave progovorile koliko im je dobro bilo… ništa niste od toga i danas neko mora da rešava te probleme“, poručio je Vučić.

Vučić:Narednih godina rast BDP-a neće ići ispod dva odsto

Premijer Alaksandar Vučić poručio je danas da će Srbija u narednim godinama imati dinamičan rast, da na tom putu ne vidi elemente krize, i da garantuje da u narednim godinama rast BDP-a neće ići ispod dva odsto.

„Sledeće godine Srbija će zabeležiti rast od dva odsto BDP-a, zatim će on prelaziti tri i 3,5 odsto, što je za malu zemlju poput naše ogroman rast“, rekao je premijer danas obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije.

„A mi smo mala zemlja i rast od preko tri odsto je za nas ogroman. Ako se toga budemo držali Srbija je na izvanrednom putu i dugo se neće suočavati sa krizom“, istakao je on.

Kako je naveo, garantuje da nijednom u narednim godinama, Srbija neće beležiti manji rast do dva odsto, a to je dimnamičan rast.

„Zašto je to za građane važno? Zato što to znači brže zapošljavanje, veće plate i penzije… Mi smo potpisali sporazum sa MMF-om u kojem smo se obavezali da tri godine ne povećavamo plate i penzije, a posle samo godinu dana smo uspeli da se dogovorimo da i to povećamo“, istakao je premijer.

On je poručio da vlada izvlači zemlju iz recesije i da će ove godine imati rast od 0,9 ili čak jedan odsto.

Premijer je podsetio da je prognoza MMF-a i svih poslanika bivšeg režima bila da će u 2015. Srbija beležiti pad BDP-a, da će on biti minus jedan do minus 1,5, dodao da je i Fiskalni savet tako govorio.

Pored toga što očekuje da u 2016. rast pređe dva odsto, on je naveo da u 2017. očekuje tri i više odsto.

„Ako bismo uspeli da održimo rast na istom nivou postigli bismo značajno ubrzanje. Rumunija je primera radi, imala rast od 3,8 odsto, ali je članica EU. Zemlje koje nisu članice ne mogu da imaju takav rezultat“, rekao je on i naveo primer Švajcarske koja nije članica i beleži rast od 0,5 odsto.

Vučić je rekao da će rast, ukoliko kineska kompanija Hbis uđe u Železaru, biti mnogo veći – sledeće godine veći od dva odsto, a 2017. godine i preko četiri odsto.

On je naveo da je za dolazak kineske kompanije potrebno i dosta sreće, budući da ne zavisi sve od nas i dodao da je zamolio premijera i predsednika Kine da pomognu po tom pitanju.

Vučić je podvukao da je Srbija na dobrom putu i da je važno da se sačuva mir i stabilnost u državi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.