U trendu

Zabrinjava neuredjeni protok imigranata preko Balkana

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas u Briselu na početku susreta vodja Evropske unije da  „veoma zabrinjava neuredjen protok imigranata duž zapadnobalkanskog puta“ i da to zahteva hitne mere.

Šulc je u izlaganju na sastanku šefova država ili vlada EU istakao da se Grčkoj mora obezbediti pomoć za potpuni nadzor granice s Makedonijom, kao i da dodatna podrška Skoplju mora biti usaglašena u ravni cele Unije.

„Proleće dolazi, a neke zemlje EU i dalje propuštaju preko svoje teritorije državljane trećih zemalja koji misle da imaju pravo da izaberu u kojoj će državi zatražiti azil“, primetio je ccelnik EP i podvukao da ne postoje „tranzitne zemlje EU“.

Šulc je takodje stavio do znanja da „zatvaranje granica neće rešiti ništa, već preti da zaoštri krizu račvanjem puteva imigranata“.

Predsednik EP je upozorio da Turska, uprkos nekim zakonskim merama, ništa nije učinila da se sprovede zajednički plan sa EU o zauzdavanju navale imigranata na Evropu.

EU je Turskoj odobrila tri milijarde evra za zbrinjavanje više od dva miliona sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji, ali dosad vlasti u Ankari nisu zaustavile, niti razbile mreže organizovanog kriminala koje iz Turske neometano prebacuju imigrante na grčka ostrva, a to znači preko spoljnih granica EU.

Šulc je primetio da ni dogovor s Grčkom ne deluje i naglasio da se „sa sve većom zabrinutošću uočava umnožavanje vojnih aktivnosti na kurdskim teritorijama“.

Predsednik parlamenta EU naglasio je da se mora izdejstvovati solidarnost svih članica EU kad je reč o preraspodeli već pristiglih izbeglica u Grčku i Italiju i predočio da ne samo vlade već i 87 odsto gradjana Unije smatra da se moraju zaštiti spoljne granice.

Šulc je naglasio da se mora uspostaviti jedinstven sistem azila u EU i dodao da se nikako ne sme „ohrabrivati uspostavljanje modela sticanja zamašne dobiti koji neke treće zemlje misle da su isposlovale da bi prihvatile vraćanje njihovih državljana“ koji ne dobiju azil u EU.

On se založio za to da se „uhvati u koštac sa imigracionom krizom koja pogadja šengenski prostor“ tako što će EU pomoći Grčkoj da u roku od tri meseca otkloni ustanovljene velike manjkavosti i sprovede na delu 50 preporuka Evropske komisije da bi se zaštitile spoljnje šengenske granice.

A za to je, po njegovim rečima, nužno da blagovremeno bude ustrojena i na grčko-tursku granicu postavljena snažna evropska obalska straža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.