U trendu

Svet ostao bez velikana: Preminuo Milan Kundera

Pisac Milan Kundera preminuo je u 94. godini, objavio je javni servis Češke. Rođen je u Brnu, ali je u Francuskoj živeo od 1975.

Kundera će, pre svega, ostati upamćen po romanima „Šala“ i „Nepodnošljiva lakoća postojanja“.

Milan Kundera se rodio u porodici srednje klase. Njegov otac, Ludvík Kundera (1891 -1971), svojevremeno učenik kompozitora Leoša Janačeka bio je češki muzikolog i pijanista, a bio je i na čelu Janačekove Muzičke akademije u Brnu (1948 -1961). Kundera je naučio da svira klavir od oca i kasnije je otišao na studije muzikologije i kompozicije. Muzikološki uticaji i referencije brojni su u njegovom književnom opusu.

Kundera je, takođe, u Pragu studirao književnost i estetiku, a nakon dva semestra je prešao na prašku filmsku akademiju, gde je slušao predavanja iz režije i scenarija. Nakon što je godine 1952. diplomirao, tamo je počeo da predaje svetsku književnost.

Emigrirao u Francusku 1975. nakon što je bio izopšten zbog kritikovanja sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine.

Njegova kasnija dela, pisana na francuskom jeziku, nisu prevođena na češki. Kundera je povremeno je posećivao Češku, ali uvek inkognito, i nikada nije razgovarao sa novinarima. Na osnovu odluke posle susreta sa tadašnjim premijerom Andrejem Babišom, Kunderi je vraćeno češko državljanstvo.

Iako je objavljivao i eseje, zbirke pesama i drame, Kundera je najpoznatiji po svojim romanima i sebe je smatrao prevashodno romanopiscem.

Najpoznatija dela su mu: Šala (Žert),  Smešne ljubavi (Směšné lásky), Život je drugde (Život je jinde), Oproštajni valcer (Valčík na rozloučenou), Knjiga smeha i zaborava (Kniha smíchu a zapomnění), Nepodnošljiva lakoća postojanja (Nesnesitelná lehkost bytí), Besmrtnost (Nesmrtelnost), Usporavanje (La Lenteur), Identitet (L’Identité),  Neznanje (L’Ignorance).

Kundera je bio izuzetno čitan u bivšoj Jugoslaviji, sarajevski izdavač „Veselin Masleša“ 1984. je objavio njegova sabrana dela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.