Japanski premijer otpustio sina sa mesta sekretara zbog neprikladnog ponašanja

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da je otpustio sina sa mesta sekretara zbog „neprikladnog ponašanja“ u službenoj rezidenciji.

Ta odluka je usledila pošto je jedan časopis preneo da je Šotaro Kišida prošle godine pozvao prijatelje na žurku u premijerovu zvaničnu rezidenciju.

Taj časopis je objavio i fotografije na kojima neki gosti oponašaju konferenciju za novinare, dok jedan od njih leži na stepeništu prekriven crvenim tepihom.

„Njegovo prošlogodišnje ponašanje u javnom prostoru bilo je neprimereno za političkog sekretara i odlučili smo da ga smenimo“, rekao je Kišida novinarima i dodao da će ostavka stupiti na snagu 1. juna.

Fumio Kišida je ukorio svog 32-godišnjeg sina, ali su kritike opozicije pojačane, a neki su pozvali i na njegovu ostavku.

Premijer se već našao na udaru kritika zbog stava svog sina, koji je službenim automobilima na putovanjima po Evropi kupovao suvenire za ministre.

Kišida je izgubio četiri ministra za tri meseca zbog navoda o finansijskim nepravilnostima ili vezama sa kontroverznom sektom Mun, poznatom i kao Crkva ujedinjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.