U trendu

Izložba posvećena tekstilnoj industriji u Srbiji od petka u Smederevu

Izložba odeće bivših velikih fabrika trikotaže i konfekcije u Srbiji koju priprema dizajnerka tekstila Maja Gecić, biće otvorena u petak, 4. novembra, u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu.

Izložba treba da predstavi pokušaje trikotaže u Srbiji da kreiraju „u korak sa svetom“, ali i sudbinu tih firmi.

„Moja izložba u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti uistinu je omaž fabrikama bivše Jugoslavije, posebno Srbije, kao što su bile ‘Kluz’, ‘Beko’, ’22. decembar’, ‘Prvi maj’, ‘TIZ’, ‘Jumko'“, rekla je Gecićeva agenciji Beta.

Medju instalacijama biće i ogromna kula sačinjena od više stotina odevnih predmeta, koji su bili „ponos srpske konfekcije“.Pored izložbe, umetnica će održati i radionice „ubadanja“ domaće nepredene vune u majice i projektovati video o propadanju Beogradskog vunarskog kombinata.

Maja Gecić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a magistrirala 2006. na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju. Izlagala je u Poljskoj, Finskoj, Letoniji, Litvaniji, Nemačkoj, Italiji, Češkoj i SAD. Radovi su joj u stalnoj postavci muzeja u Fiskarsu (Finska).

U Smederevu je prvi put izlagala 2004. na Četvrtom bijenalu umetnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar