Fotografije muzičarki na izložbi od 8. marta u Beogradu

BEOGRAD – Izložba fotografija muzičarki Marine Pešić, pod poetičnim nazivom „Zvuk ženskog srca“, biće otvorena na Dan žena, 8. marta u Galeriji RTS kluba u Beogradu.
Posetioci će biti u prilici do 20. marta da pogledaju više od 40 fotografija poznatih muzičarki i kantautorki sa domaće, svetske i regionalne scene, iz sveta roka, bluza i džeza, nastalih od 2016. godine sve do danas.

Kroz oko objektiva mlade autorke na poseban način su zablistale slavne dame: Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Tijana Sretković i Jelena Pudar („Neverne bebe“), Maja Cvetković („E-play“), Romana Slačala („Artan Lili“).

U njenom opusu su i planetarne zvezde poput Džoan Baez, Bet Hart, Ana Popović (srpska bluz rok muzičarka sa uspešnom karijerom u Americi), Kendi Dafler, Karo Emerald.

“Izložbu fotografija “Zvuk ženskog srca“ posvećujem damama rok, bluz i džez scene i želim da im na ovaj način iskažem zahvalnost za svaki ton i energiju koju šalju sa bine”, izjavila je Marina Pešić povodom svoje autorske izložbe na Dan žena.

“Kada vidim ove fotografije vratim se na trenutak na određena mesta, čujem i doživljavam muziku koju volim. Nadam se da sam bar jednim delom uspela i drugima da prenesem tu magiju razmene energije i emocija, koju nam svaki koncert pruža”, nadahnuto je podelila svoje misli autorka.
Samostalna izložba koncertnih fotografija „Zvuk ženskog srca“ posvećenih damama na bini u Galeriji RTS kluba je Marinina ukupno četvrta u dosadašnjoj karijeri.

U Beogradu to je njena prva samostalna, a učestvovala je na još sedam kolektivnih izložbi.

Marina Pešić je rođena 1987. godine u Užicu, i od 2016. godine fotografisala je odabrane muzičke događaje za poznati novosadski portal Remix Preš.

Najveći domaći i regionalni sastavi i autori kao što su “Riblja čorba”, Bajaga i “Instruktori”, “YU grupa”, “Kerber” redovni su u kolekciji te umetnice u vidu fotografija, kao i mnogi drugi pre svega rok velikani.
Marina je dobitnica specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”.

Njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, tandema autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na raznim muzičkim albumima.

„Nema surovijeg i zahtevnijeg oka od ženskog dok gleda druge žene.

Marina Pešić je izuzetak – kroz svoju ljubav prema rokenrolu, ona nam daruje uspomene na kojima je svaka žena uhvaćena u svom najboljem izdanju”, istakla je Jadranka Janković Nešić, poznata muzička novinarka i muzički PR menadžer.

“Moćne, ranjive, seksepilne i nežne – žene na njenim fotografijama ispisuju koncertnu istoriju, koju Marina neumorno beleži čuvajući te magične trenutke od zaborava.”, zaključila je Janković Nešić.

Odabrane fotografije mogu se pogledati na sajtu www.mocmuzike.rs kao i na Facebook stranici „Moć muzike“.

Za realizaciju izložbe podršku su pružili Radio Beograd 202 i izdavačka kuća Fidbox.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar