Kecmanović: Andrić mi je uzor

BEOGRAD – Prestižnu Andrićevu nagradu za 2017. dobio je Vladimir Kecmanović (1972), za priču „Ratne igre“ iz knjige „Kao u sobi sa ogledalima“, u izdanju „Lagune“.

Ovu odluku saopštio je žiri u sastavu Aleksandar Jovanović, predsednik, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov, na današnjoj konferenciji za štampu u Andrićevoj zadužbini.

U obrazloženju žirija piše da „Pripovetka „Ratne igre“, kao i većina priča u Kecmanovićevoj knjizi, donosi naročit, iskošen, pogled na najnovije sukobe i nesaglasnosti u odnosima razumevanja nacionalnih identiteta na balkanskom prostoru“

U konkurenciji 40-tak knjiga, u užem izboru su se našle i: „Veliko spremanje“ Branka Anđića („Agora“), „Prošlost nikad ne prođe“, Veselina Markovića („Arhipelag“) i „Naknadne istine“, Darka Duševljakovića („Arhipelag“).

Pola sata posle proglašenja, pred novinare je izašao i laureat, koji je rekao da ga je vest o priznanju veoma obradovala.

„Prva nagrada koju sam dobio bila je sa imenom Ive Andrića, nadam se da nije i poslednje“ kazao je Kecmanović.

On je napomenuo da mu je do romana „Top je bio vreo“, Andrić bio neposredan uzor u pisanju.

„Tek posle te knjige, kada su počela poređenja, postao sam svestan da taj roman ne bi mogao da postoji da nije bilo Andrićevog dela. „Ratne igre“ pokazuju kako se u ovom našem vremenu tragedije pretvaraju u komedije. Glavni junak, oficir JNA, je posle dugog ratovanja spao na to da učestvuje u ratnim igricama imućnih ljudi“ kazao je Kecmanović.

Andrićeva nagrada biće uručena na svečanosti 10. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar