U trendu

Himna vinu

Poznati mađarski mislilac i esejista Bela Hamvaš napisao je jedinstvenu odu vinu – knjižicu "Filozofija vina" (preveo Savo Babić) koja ima tri osnovna dela: Metafizika vina, Prirodopis vina i Vinski obredi (kada, gde i s kim piti vino). Piti vino znači neposredno, čulima spoznati, iskusiti svet neposredno, a ne apstraktno, razumom. Vino je, kaže Hamvaš, "tečni poljubac", a pijenje vina je "najbliži srodnik ljubavi".
"Vino je povezano i sa erotikom, ženom i dragim kamenom. Jer ako je vino tečna ljubav, dragi kamen je kristalizovana ljubav, a žena je živo ljubavno biće" navodi dalje Hamvaš. U ovom ogledu o vinu navodi se i da mnogi obezvređuju pijenje vina, jer piju neumereno, halapljivo, na pogrešnom mestu i u pogrešnom društvu, vino koje ne priliči. Zato je važno znati kada, u koje vreme, s kim, na kakvom mestu i kako čovek treba da pije vino. "Leti pij u bašti, pod drvetom, ili na verandi, ako je velika žega, u hladovitoj sobi ili u podrumu", kaže Hamvaš.
Vino je, kako knjiga kaže, jedini lek za glupost, iskupljenje za sve grehe, Božiji dar, vino je ono što nas oslobađa. Dionis, bog vina, jeste osloboditelj. Piti vino znači odbaciti lažni život, licemerje, hipokriziju, odbaciti lažni moral i suzbijanje svoje prave prirode. Piti vino znači osloboditi se, živeti neposredno, čulno, duševno i umno. Himna vinu je himna slobodi, himna duši, erosu i zanosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar