Posle Handkea Nobelovu nagradu za književnost dobila Amerikanka (foto)

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost otišla je Luizi Gluk.

Švedska akademija nauka odlučila je da nagradi pesnikinju iz Amerike „za njen nepogrešiv pesnički glas koji strogom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim“.

Rođena 1943. godine, Luiza Gluk je napisala 12 zbirki poezije i knjige eseja o poeziji pod nazivom „Dokazi i teorije“. Njena najnovija kolekcija zove se „Faithful and Virtuous Night“ 2014. godine.

Tokom karijere koja traje šest decenija, istraživala je traumu, smrt i isceljenje, u pesmama za koje su neki naučnici tvrdili da su zapravo ispovesti. Kao što je Olson, predsedavajući Nobelove liste, rekao ranije: „Ona se ne sme smatrati pesnikinjom ispovedanja. Ona traži univerzalnost“.

Luiza Gluk je pisala o svojoj anoreksiji kada je bila tinejdžerka, za koju je kasnije rekla da je rezultat njenih napora da uspostavi nezavisnost od majke. Pisala je i o smrti njene starije sestre, koja se dogodila pre nego što se Luiza Gluk rodila.

Dok je bila na terapiji, odlučila je da ide na pesničke radionice tokom formalnog fakultetskog obrazovanja i počela je da razvija svoj glas. Prvu kolekciju, „Prvorođenče“, objavila je 1968. godine. Dobila je Pulicerovu nagradu za poeziju 1993. godine za kolekciju „Divlji iris“.

Imenovana je za američkog laureata za pesnike 2003. godine, a 2016. godine od tadašnjeg predsednika SAD, Baraka Obame, primila je Nacionalnu humanitarnu medalju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

knjizevnostNobelova nagrada
Komentari (0)
Dodaj komentar