U trendu

Zmajevit junak i njegova sudbina

Godinu dana nakon objavljivanja svog romana-prvenca, ujedno i prvog romana trilogije "Kosingas", knjige "Kosingas: Red Zmaja", autor Aleksandar Tešić objavio je i drugi deo, "Kosingas: Bezdanj", treći najavio za Sajam knjiga 2010. i izjavio da će zaista biti reč o trilogiji, da nema nameru da piše beskrajan serijal epske fantastike.
Roman "Kosingas: Bezdanj" počinje tamo gde se "Kosingas: Red Zmaja" završio: u Jastrebini, na dvoru Zmaja od Jastrepca. Monah Gavrilo, kosingas, pripoveda okupljenim junacima o tome kako je dospeo u Ad, pakao, šta je tamo video, kroz kakve je muke prošao i kako se odatle izbavio. Jer, sa stvorenjima iz Ada svi će se uskoro suočiti u odsutnoj bici koja bi trebalo da dovede do toga da čovečanstvo zauvek bude odvojeno od neljudi (nažalost, to znači i od onih prijateljski nastrojenih, kao što je vilinski narod), ili zauvek uništeno. Ni Marku Kraljeviću, koji sve to sluša, nije lako, jer je on taj koji treba da uspostavi znamen kao Ratnik iz Proročanstva i da, kad dođe vreme, nasledi Gavrila kao kosingas.
Ad i njegov poglavar, Hromi Daba, ne miruju, već smesta šalju vojsku predvođenu todorcem Sketebom, starim Gavrilovim mučiteljem, da uništi sve na Jastrebini i dođe glave kosingasu i posebno Marku, kako ne bi uspostavio znamen. Već tu se ispunjava jedan deo starog proročanstva, onog o tome da će drevni mač Jarovit ponovo biti upotrebljen; ali daleko od toga da je time sve rešeno.
Gavrilo i Marko moraju što pre otići u Bezdan, za koji malo ko zna kako se tamo uopšte dospeva, kako bi Marko iz Kamene knjige pročitao svoju sudbinu i uspostavio znamen. Na tom putu imaće pomoć prijateljski nastrojenih, kao što su Gavrilov stari prijatelj i učitelj kentaur Derom od Rodopa, vilinski narod, jedan lesnik, zduhači, staro božanstvo Beli Vuk Strahor, patuljci… Imaće i mnoge neprijatelje, neke koji dolaze iz Ada, poput todoraca i psoglavih, a ima i nekih koji pokušavaju da ugrabe moć za sebe – Gavrilo i Marko mogu samo da se nadaju da drevne sile koje su zlo činile svog zadovoljstva radi i sada neće hteti da udruže snage sa Hromim Dabom, jer se čovečanstvu crno piše ako to učine. A na kraju ih čeka drevno, moćno stvorenje, besmrtni zmaj, pored kojeg moraju nekako proći, ne mogu ga ubiti, niti to, kao vitezovi Reda Zmaja, smeju da učine.
Kao i u prvom delu, i ovde usput učimo o starim verovanjima srpskog naroda, kao i o tome kako je godinu pre boja na Kosovu živeo običan srpski narod, koji su im običaji bili (recimo, kako se otarasiti podmečeta – dete koje zlo stvorenje poput veštice podmetne roditeljima umesto njihovog sopstvenog, ili običaj da se, nakon smrti muža, njegov brat oženi njegovom udovicom i izbaci dete svog pokojnog brata). "Kosingas: Bezdanj" je živopisan kao i "Kosingas: Red Zmaja", ali i brži što se radnje tiče, jer smo se u prvom delu dovoljno upoznali sa svetom u kome se sve dešava da ne bi bilo neophodno toliko objašnjavanja. Jezik i dalje "vuče" na starinski govor, mada je i dalje i više nego dovoljno moderan da bi ga čitaoci mogli pratiti. Starinski izrazi u najvećem delu prijaju, ali ponekad umeju i da dosade (individualno je koliko će, kada i kome dosaditi). Dodato je i na emocijama, jer, osim što se zbližavate sa junacima, neki od njih i umiru, ili umire neko njihov. Saznajemo i nove stvari o prošlosti nekih junaka. A preko svega toga teče akcija, stalne bitke i večito pitanje kako se probiti kroz toliko neprijatelja.
One kojima se dopao "Kosingas: Red Zmaja" ni "Kosingas: Bezdanj" neće razočarati; nekima će se dopasti čak i više, zbog brže radnje. Ovo vredno delo domaće epske fantastike ostaviće vas da sa nestrpljenjem iščekujete i treći, završni deo – a onda da se nadate novim knjigama Aleksandra Tešića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.