U Parizu otvorena izložba Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ otvorena je sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a izložbom počinje obeležavanje 50 godina postojanja te ustanove.

Mnistarka kulture Srbije Maja Gojković na otvaranju izložbe je kazala da Kulturni centar u Parizu ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza Srbije i Francuske, jer pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva kulture, Gojković je rekla da se veliki broj umetnika iz Srbije školovao u Parizu i u tom gradu stekao svetsku slavu i da među njima počasno mesto zauzima Sava Šumanović.

„Dela znamenitog srpskog slikara prisutna su u Parizu, jednom od svetskih centara umetnosti, duže od jednog veka. Prestonica Francuske poslužila je srpskom slikaru kao tema i motiv za neka od najznačajnijih radova njegovog opusa“, navela je ministarka.

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“, koja će za posetioce biti otvorena do 23. juna, zasniva se na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture, sa idejom da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Predstavljeno je devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika „Doručak na travi“ (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i „Pijana lađa“ (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, kao i radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Izložba i promocija publikacije „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ realizuju se pod pokroviteljstvom ministarstva kulture, uz podršku pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji, Ogranak u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar