Sočna i kremasta: Trik za najbolju krompir salatu koju ćete probati

Krompir-salata obavezan je prilog uz ribu na trpezama tokom Badnje večeri i svima nam je dobro poznata od davnina. Volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka, ali znate li kako je pravi i jede u Austriji ili Nemačkoj? Slično, a opet drugačije.

Njihova salata od krompira sočnija i kremastija, a glavni je razlog tome – kocka za supu. Uz poznate začine kao što su biber i so i ulje i sirće, Austrijanci i Nemci svoju krompir-salatu obogaćuju toplom goveđim bujonom i kašičicom senfa, ali za posnu varijantu treba se odlučiti za bujon od povrća.

Sastojci za salatu od krompira:

1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
1 srednje velika glavica ljubičastog luka
250 ml bujona
1 kašičica senfa
1 kašika sirćeta
3 kašike suncokretova ulja
malo sveže mljevenog bibera
2 prstohvata soli
nekoliko grančica svežeg peršuna

Priprema:

1. Operite krompir pa ga celog stavite u šerpu s hladom vodom i kuvajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuvan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše ljuštio i sekao pa ga oljuštite i isecite na kolutove podjednake debljine.

2. Luk očistite i naseckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte.

3. U topli bujon dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu i ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.

4. Naseckajte nasitno sveži peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno posolite i pobiberite, pažljivo promešajte i poslužite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompir salatasalata
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Koji bujom stavljate