Savet zlata vredan: Pohovano meso zadržaće sočnost ako mu dodate samo ovu namirnicu!

U svetu kulinarskih trikova, kojih je internet prepun, izdvojili smo jedan koji je toliko jednostavan da je neverovatno da nam nikad dosad nije pao na pamet. Reč je, naime, o pohovanom mesu koje tokom termičke obrade zadržava svoju sočnost zahvaljujući jednoj namirnici.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efikasan trik za postizanje ukusnog pohovanog mesa može napraviti značajnu razliku u teksturi i ukusu vašeg omiljenog jela. Samo treba pre pohovanja meso da marinirate u mleku pola sata.

Prednosti mariniranja u mleku

1. Omekšavanje mesa

Mleko sadrži mlečnu kiselinu i enzime koji mogu pomoći u razgradnji kolagena i proteina u mesu. Ovaj proces omekšava vlakna, čineći meso nežnijim i sočnijim nakon termičke obrade

2. Unapređeni ukus i aroma

Mariniranje mesa u mleku dodaje delikatan i blag ukus. Mleko takođe može neutralizovati neželjene mirise mesa, posebno ako je starije ili ima jači miris.

3. Da brašno fino obloži meso

Mleko pomaže u stvaranju lepljive površine na mesu, što omogućava da brašno bolje prianja. To će doprineti hrskavoj i zlatnoj kori prilikom pohovanja.

4. Brže pohovanje

Meso koje je marinirano u mleku često se brže pohuje. Mleko doprinosi bržem prodiranju toplote tokom pohovanja, omogućavajući da se meso brže skuva iznutra, dok spoljni sloj ostaje hrskav.

Dodatni saveti

– Koristite mleko s više masnoće jer ono dodatno doprinosi mekoći mesa.

– Potopite meso u mleko najmanje pola sata pre pohovanja da bi mlečni enzimi imali vremena da deluju na meso.

– Uz mleko možete dodati i začine da biste dodali dodatne slojeve ukusa – na polju mleka stavite po kašiku aleve paprike, soli, bibera.

Nakon mariniranja, meso pohujte prema standardnom postupku – umakanjem u jaje i prezle, a zatim pržite dok ne postane hrskavo i zlatno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

efikasnostmarinadamesomlekoproteintrik
Komentari (0)
Dodaj komentar