Kompot od šljiva bez konzervanasa

Sastojci

  • 6 kg šljiva
  • 1200 gramaama šećera
  • 10 litara vode (za 20 tegli od 720 ml)

Način pripreme

Čvršće šljive očistiti od koštica i polutke poređati u tegle. Ja sam stavljala u tegle od 720 ml, u svaku malo više od polovine, jer volim da kompot ima i dosta soka. Tako bude za 20 tegli.

Vodu i šećer staviti da provri, nek vri desetak minuta, zatim puniti tegle sirupom – najpre u svaku 2-3 cm a kasnije dopuniti do gramalića. Zatvoriti ih poklopcima ili celofanom (staviti bar 2-3 gumice, čvrsto).

Pasterizovati. Može na 2 načina: u dublju tepsiju sipati 3-4 cm vrijuće vode, poređati tegle da se ne dodiruju i staviti u rernu ugramaejanu na 100 stepeni. Ostaviti oko sat vremena, isključiti rernu i ostaviti tegle unutra dok se ne ohlade. Drugi nacin: u dublju šerpu staviti na dno krpu, sipati nekoliko cm vrijuće vode, poređati tegle da se ne dodiruju, doliti vrelu vodu do 2/3 visine tegli i na tihoj vatri – voda ne treba da provri, samo da struji – nek ostanu 15 minuta (ako stavljate kompot u veće tegle, od 3 l, nek struji 20-25 minuta).

Isključite ringlu, pokrijte šerpu nekim starim ćebetom ili debljim odevnim predmetom i nek tako ostane dok se ne ohladi.

Pripremite zimnicu.

(Dušica K, Zrenjanin)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompotsljive
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dobar recept skroz jednostavno