Sramota srpskog fudbala se čuje do Amerike

Vest o pozivanju Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, na informativni razgovor u policiju, obišla je i svet, a o tome je izvestio i američki ESPN, navodeći da je on ispitivan zbog potencijalnih veza sa mafijom.
Američki medij je među glavnim vestima preneo da je Kokeza ispitan u policiji u vezi sa nedavnim hapšenjima lica kriminogene prošlosti sakrivenih iza navijačkih grupa, a koja su optužena za ubistva, kidnapovanja i dilovanje droge.

ESPN prenosi i pisanja srpskih medija da je prvi čovek srpskog fudbala ispitivan zbog svojih veza sa liderima grupe navijača Partizana, koji su uhapšeni prošlog meseca u velikoj akciji za koju zvaničnici tvrde da predstavlja suzbijanje organizovanog kriminala.

Ističe se i da je Kokeza odbio da odgovori na pitanja, a takođe je odbio i poligrafsko ispitivanje.

Detalji iz policijske istrage koji su procurili u medije uključuju navodna ubistva članova grupe njihovih rivala, uključujući odrubljivanje glava i mučenje u posebnom „bunkeru“ na stadionu Partizana u glavnom gradu Srbije.

Označavajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića populističkim, ESPN navodi kako se on u ranijem periodu često hvalio radikalnim podržavanjem Partizanovog rivala Crvene Zvezde, te da je rekao da će ove nedelje biti objavljeni neki od „šokantnih“ detalja istrage, za koje će deca biti upozorena da ih ne gledaju.

Srbija, dodaje se dalje, ima istoriju tolerisanja huliganizma koji je često rezultirao nasiljem i izlivima nacionalizma na stadionima. Dodaje se i da su tokom balkanskih ratova 1990-ih, mnogi od njih pridružili su se zloglasnim paravojnim grupama povezanim sa ratnim zločinima protiv drugih nacionalnih grupa u bivšoj Jugoslaviji.
ESPN je podsetio i na pokretanje disciplinske istrage nakon što je fudbaler Milana Zlatan Ibrahimović vređan na nacionalnoj osnovi u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope između Crvene Zvezde i Milana koji se igrao u Beogradu.

Tekst je završen navodima da je poslednjih godina ubijeno više od desetak istaknutih ličnosti iz fudbalskih navijačkih grupa, kao i da je većina stradala u mafijaškim obračunima.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fudbal
Komentari (0)
Dodaj komentar