Britanski ministar odbrane krivi Rusiju za novi hladni rat

Ministar odbrane Velike Britanije Majkl Felon ocenio je da su aktivnosti Rusije u Ukrajini jedan od faktora koji su poslednjih godina učinili svet manje sigurnim.

„U poslednjih nekoliko godina uočavamo pogoršanje u oblasti nacionalne bezbednosti u svetu. I to je povezano sa tri glavna faktora“, rekao Felon u govoru u Britanskom kraljevskom institutu oružanih snaga.

On je naveo da su ti faktori „arapsko proleće“ i njegove posledice – građanski ratovi, religiozni ekstremizam i jačanje Islamske države i neuspeh sistema kontrole u afričkim državama koji je pokrenuo talas izbeglica u Evropu.

Treći faktor su aktivnosti Rusije, koje ponovo rasplamsavaju hladni rat, rekao je Felon, koji smatra da Rusija ne bira sredstava da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, prenele su Ria novosti.

Vlasti Ukrajine su u aprilu prošle godine počeli vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske Narodne Republike i Donecke Narodne Republike.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, u konfliktima je stradalo skoro 7.900 ljudi. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog i tokom sastanaka kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra prošle godine usvojila tri dokumenta kojima se reguliši koraci za deeskalaciju sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Majkl Felonrusijavelika britanija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Kobra

    Pa gospodine Felon, ako će mo pravo, vi ste učinili da Rusija pokaže ko je i šta je. Dosta je bilo vašeg maltretiranja i izazivanje ratova sa većim vašim bratom. Sad vi se sila suprostavila i šta? Smeta vam. E … ste kao žuti ukoliko išta pokušate protiv Rusa. Mada, vi ste u suštini kukavice, udarate samo na slabije. Ovako samo možete preko medija da kevkevćete i ništa drugo. Skupi m… pa kreni na Rusiju. I ako je iko kriv za ponovni hladni rat, onda ste to vi. I Ukrajinu ste vi zamutili, ali pošto nije išlo kako ste željeli, htjeli ste na Krim bazu… Putin vas je ko djecu nadigrao, bez metka Krim uzeo. I to vas je zaboljelo. Ali šta se tu može. Jači su, i to je njihova teritorija, a ne kao vi – Folklandska ostrva 3000 milja daleko od Engleske, a vi je prisvojili. I sad nešto pričate!