Si: Kina nece traziti dominaciju nad jugostocnom Azijom

PEKING – Kineski lider Si Đinping je izjavio danas da njegova zemlja neće tražiti dominaciju nad jugoistočnom Azijom niti će maltretirati svoje manje susede, usred kontinuiranih trvenja oko Južnokineskog mora.

Si je to rekao tokom virtuelne konferencije sa članicama Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), održane povodom obeležavanja 30. godišnjice odnosa između Kine i te grupacije, prenosi agencija AP.

“Kina se odlučno suprotstavlja hegemonizmu i politici moći. Želi da održi prijateljske odnose sa susedima i da zajednički neguje trajni mir u regionu i apsolutno neće tražiti hegemoniju niti će maltretirati manje”, poručio je Si, a prenosi kineska novinska agengija Sinhua.

Sijeva izjava usledila je nekoliko dana nakon što su brodovi kineske obalske straže blokirali i upotrebili vodene topove protiv dva filipinska broda za snabdevanje trupa te zemlje u Južnokineskom moru, primoravši ih da se vrate.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte osvrnuo se na incident u svom obraćanju, osudivši akcije Kine.

“Sa velikom zabrinutošću gledamo i na druge slične događaje. To ne govori dobro o odnosima između naših naroda i o našem partnerstvu”, izjavio je Duterte.

On je pozvao Kinu da poštuje Konvenciju Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu iz 1982. godine kojom se utvrđuju pomorska prava i suverena prava nad morskim zonama, zajedno sa haškom arbitražnom presudom iz 2016. godine kojom je zaključeno da Kina nema pravne osnove za polaganje “istorijskih prava” na ostrva u Južnokineskom moru.
Kina je, međutim, odbila da prizna presudu.

Dvoje diplomata je navelo i da Mjanmar, članica ASEAN-a, nije bila zastupljena na današnjem sastanku, nakon što je vojna vlada te zemlje odbila da dozvoli izaslaniku ASEAN-a da se sastane sa svrgnutom liderkom Aung San Su Ći i drugim uhapšenim političarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar